23/06/2017
dalmacija

Вкусот на убавата Далмација – Далматински деликатеси во Јавна соба

На 24. април во Јавна соба ќе биде промовирана далматинската кујна, односно главниот туристички адут – храната, по која голем број на туристи се враќаат повторно во Хрватска со години. Се работи за чиста гастронска уметност и баланс на вкусови за кои далматинците се прави виртуози.

“Храна за душу!!”,  така ја нарекуваат нашите гости кувари од Задар, Хрватска,  Игор Чупахин и Марцел Шкарица  храната која што ја подготвувале нивните баби, па мајки, а тие биле благословени што ги наследиле рецептите и дури многу успешно ги надградиле додавјки современ далматински шарм низ призма на зачини, сосеви и начин на сервирање.

За оваа пригода на 24. април во Public Room подготвено е типично приморско мени кое е зачинето со шмек од  континентални намирници за да се избалансираат вкусовите и доживее Далмација на вистински начин.

Игор Чупахин вели  “Ние луѓето од Задар и Далмација сме големи, весели и питоми луѓе, сакаме секој пат да јадеме многу и добро,  и  добро го правиме тоа,  особено кога покрај себе имаме добро друштво и врно вино.”

Линк до настанот: https://www.facebook.com/events/1341311225947877/

Вкусот на Далмација” е уште една програмска активност во рамки на прогрaматa “Вкусот на Скопје”  која Јавна соба ја спроведува во соработка со гости кувари  и има за цел да креира вистински вреднсоти во поглед на гастрономија и добро конзумирање на храна во Македонија. WWW.PUBLICROOM.ORG

Видете следно

irena

Пратеничката Ирена Стефоска на работа до Собранието доаѓа со велосипед (Фото)

Пратеничката од СДСМ, Ирена Стефоска на работа до Собранието доаѓа со велосипед. Стефоска е Доктор …