kina ekonomija

Во Кина веќе има речиси 100 градови со население од над 1 милион лица

Кина веќе има речиси 100 градови со население над еден милион луѓе, соопштува “China Business Network” (CBN), повикувајќи се на податоци од Министерството за домување и развојот на урбаните и рурални средини. Според информациите, градовите со над 1 милион жители биле само 37 во 1997 година., додека денес тие се над 90.

Но, за разлика од другите земји во светот, каде што обично зголемувањето на населението е знак за повисок економски развој на соодветниот град, тогаш во Кина не е така.

Во САД на пример само 9 града имаат население над 1 милион жители, а меѓу нив Вашингтон е политички центар, а останатите економски мотор на земјата. Слични градови во Кина се третостепени и придонесот им е многу помал.

 

Видете следно

Avtobuskata linija broj 50 ke pominuva niz GTC (1)

АВТОБУСКАТА ЛИНИЈА СО БРОЈ 50 ЌЕ ПОМИНУВА НИЗ ГТЦ

 Градот Скопје, од денеска ја враќа во функција автобуската постојка во градскиот трговски центар низ …