zelenzidkancelarija

Живиот ѕид го чисти воздухот со вештачка интелигенција

Повеќето луѓе трошат околу 22 часа надвор, но дали знаете дека атмосферата во просториите може да содржи повеќе штетни материи од околината? Во обид да го подобри квалитетот на воздухот во затворени простории и да ја стимулира врската помеѓу човекот и природата, финската компанија Naava дизајнираше паметен зелен ѕид, опремен со сензори и вештачка интелигенција.

Истражувањата се спроведени заедно со проектот, кој ги потврдува позитивните ефекти од присуството на таков ѕид во затворен простор. Тој ги убива штетните материи од воздухот.

Филозофијата зад зелениот ѕид на Нава е многу едноставна. Тој апсорбира воздух, микробите во своите корени го чистат воздухот, а потоа дувачите го туркаат исчистениот воздух назад во собата. Растенијата се развиваат на неосновано ниво. Тоа е вертикална градина која може да се прикачи на ѕид.

zelenzidkancelarija1

Зелениот ѕид е опремен со вграден резервоар за вода. Не бара природна светлина затоа што има светилка.

Нико Јарвинен, коосновач на Naava, вели дека секој Американец вдишува околу 3000 литри загаден воздух секој ден во затворените простории. Нава сака да го смени ова и да создаде подобро здравје.

Зелените ѕидови се погодни за соби со 650 квадратни метри воздух, соопшти компанијата. Според неговите пресметки, производот ги намалува штетните материи.

Седум истражувачи од научни институции во Австралија, САД и Велика Британија го тестирале зелениот ѕид и откриле дека тој успешно се справува со неутрализирање на високите нивоа на штетни честички на воздухот.

Видете следно

angusev

Анѓушев: Ако некој денес сака да развие некоја нова иновативна услуга или производ, државата ќе партиципира 70 % во развојот на тој проект

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија, задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев присуствуваше …