Најдобрите места во кои човек може да се роди!


Најдобро место во кое човек може да се роди е Швајцарија.

Тоа го покажа рејтингот на “Economist intelligence unit” за земјите во кои е најдобро да се родиш во 2013 година. Во листата се вклучени вкупно 80 држави.


Распоредот е изготвен врз основа на 11 критериуми, меѓу кои БДП, животен век, политичка слобода, можности за работа, климатски услови и полова еднаквост.

Второто место е за Австралија, а по неа следат Норвешка, Шведска, Данска, Сингапур, Нов Зеланд, Холандија, Канада и Хонгконг.

Интересно е да се напомене дека речиси сите земји на Балканот беа во првите 80, Македонија не успеа да се најде меѓу нив.

Дури финансиски настраданите и “осиромашени” Грција се на 34 место. Во Србија исто така е подобро да се родиш и во Бугарија. Земјата е на 54 место.

Украина, Кенија и Нигерија се на последните места во класификацијата.

Еве и како изгледа комплетниот распоред:


Видете следно

Народна банка за годинава проектира раст на БДП од 3,9 отсто и инфлација од 2,2 отсто (ДПЛ)

Раст на бруто-домашниот производ од 3,9 отсто годинава и наредната година и 4 отсто во …