25 банки во ЕУ не го поминаа тестот за отпорност и способност за справување со глобалната финансиска криза


Дваесет и пет банки од земјите на Европската унија не успеаја да го поминат тестот за отпорност и способност за справување со глобалната финансиска криза.

Ова е заклучокот на спроведената проверка од Европската централна банка (ЕЦБ) и Европската банка управување (Ебу) во последните 12 месеци.

На проверката биле подложени 123 од најголемите банки, во зоната на еврото и Унијата.

Тринаесет банки во ЕУ, мора да најдат во блиско време 10 милијарди евра, за да го пополнат основниот капитал.

Во соопштението за резултатите од проверката, направено истовремено во Лондон и Франкфурт, се наведува дека целта била контролирани органи да се уверат во способноста на финансиските институции.


Видете следно

Радовишкото обвинителство обвини 11 лица за непостапување по здравствените прописи

Обвинетите 11 лица, не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим на движење на …