4 грешки кои младите претприемачи често си ги дозволуваат


Штотуку сте започнале свој бизнис. Шансата да направите неколку класични грешки е огромна. Запознајте се со нив, за да заштедите време и пари.

1 . Развојот на производот е ваш приоритет, и одделувајте време за да го продавате
Не постапувајте како повеќето млади претприемачи. Тие поминуваат повеќе време во ” лабораторија “. Излезете на работното игралиште! Не придавајте повеќе значење на теоријата. Практиката е исто така важна.

2 . Имате стравувања дека може да украдете странски бизнис
Сосема нормално. На овој начин сепак ризикувате да ја загубите шансата за развој. Создавањето на компанија не е лесна задача. За да не паднете во ситуација во која сте ископирале некого ненамерно, најдобро истражете ги внимателно можностите да се добие патент.

3 . Мислите дека вие и вашиот клиент сте две идентични личности
Исклучително голема грешка. Не е задолжително мислењата на вас и на вашите клиенти да се преклопуваат. Ако тие не се подготвени да го купат вашиот производ , ќе треба да најдете друг модел. Пред да го лансирате сепак, побарајте повеќе мислења. На овој начин ќе бидете сигурни дека производот ги исполнува не само вашите потреби, но и потребите на останатите корисници.

4 . Настојувајте да реализирате повеќе идеи, наместо да се обидувате да правите пари од продажба
Креативноста е убаво нешто. Важно е сепак да се фокусирате и врз продажбата. Сепак токму преку нив ќе создадете идни производи.

 


Видете следно

Богојески на граѓанската трибина: Компромисот со криминалот не носи далеку од ЕУ

Петар Богојески, лидер на Македонски концепт и носител на изборна листа за пратеници за ИЕ1 …