5 совети за безбедно онлајн пазарување


ESET препорачува неколку едноставни мерки, кои ќе ви помогнат да не бидете измамени при купување на интернет.

1. Проверете ја вашата банкарска сметка

Повеќето банки и финансиски институции секогаш им препорачуваат на корисниците внимателно да ги следат движењата на банкарските сметки. Особено кога е активен шопингот и има шанса некоја трансакција да потоне. Постојат различни начини на кои може брзо и лесно да разбереш какви движења се прават на твојата сметка – онлајн банкарство, SMS известување, телефонски повик од банката, апликации за smartphone и др. Редовната проверка на банкарските сметки ќе ти обезбеди и безбедност и брза реакција при измама, но и подобро лично сметководство.

2. Не го чекајте следниот Божиќ. При најмалото сомневање дејствувајте!

Една од најголемите грешки на луѓето измамени при плаќање онлајн е дека имаат премногу доверба. Привлечени од „зделката” понуди на интернет, тие често се привлекуваат од сомнителни трговци. Обично, малку по купувањето, корисниците ги отвораат очите и гледаат дека не е невозможно сосема сами да паднат во стапицата на некој измамник. Малку од нив сепак преземаат конкретни активности. Советот е да дејствувате веднаш и да побарате банкарска институција за помош. Во најдобар случај можете да побарате блокирање на оваа картичка и промена на скулптурата што трае помеѓу 3 и 5 работни дена.

3. Заштитете ги уредите, од кои купувате

Секој еден уред кој е поврзан на интернет е изложен на потенцијална опасност од зараза со вирус или друг малициозен код. Понекогаш, заразата е факт доста пред засегнатиот корисник воопшто да се посомнева за неа. Во вистинскиот момент, сепак, малициозниот код се активира, краде лични и банкарски податоци на жртвата и ги испраќа на авторот на соодветниот вирус.

Физичка заштита на уредите е исто така важна, во случај да бидат украдени. Користете лозинки, PIN кодови или дури шаблони за движење на прстот по екранот за заклучување на уредот.

4. Проверете дали онлаин трансакциите се сигурни

Кога сте во процесот на нарачка во дадена онлајн продавница, проверете дали тој користи SSL – глобален стандард за сигурни трансакции. Сосема веројатно е заштитената продавница да има и клуч во полето за испишување на адресата, симболизирајќи дека трансакцијата ќе биде криптирана.

5. Бидете подготвени и внимателни

Онлајн плаќањето ни дава удобност и сигурност, но како и сè друго – нивната употреба крие своите ризици. Поради оваа причина добро е да сте подготвени во случај на измама. Треба да знаете кого да побарате – полицијата, банкарската институција или специјалистот за безбедност. Менувајте PIN кодови и лозинки редовно.

 

 

 


Видете следно

Постапки против 20 лица во Битола заради прекршување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Битола денеска до Основниот суд Битола поднесе предлози за определување казнени налози …