56.5 % повеќе издадени одобренија за градење во однос на истиот месец претходната година


Според податоците на Државниот завод за статистика во март 2019 година се издадени 277 одобренија за градење, што е за 56.5 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3 074 693 илјади денари, што е за 32.6 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 106 (38.3 %) се наменети за објекти од високоградба, 35 (12.6 %) за објекти од нискоградба и 136 (49.1 %) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 277 објекти, на 125 (45.1 %) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 152 (54.9 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 276 станови, со вкупна корисна површина од 28 520 м2.


Видете следно

Кина го покажа возот прототип на маглев, кој достигнува брзина од 600 км / ч

Нов “лебдечки” воз, кој може да достигне брзина од 600 км / ч, прототип на …