Колку изнесува просечната месечна исплатена нето-плата по вработен ?!


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2019 година, во однос на февруари 2018 година, изнесува 104.5.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (11.6 %), Транспорт и складирање (10.0 %) и Земјоделство, шумарство и рибарство (8.5 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (10.3 %), Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (10.0 %) и Транспорт и складирање (6.0 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2019 година, изнесува 24 192 денари.


Видете следно

Претседателот Пендаровски прими делегација на Вооружените сили на Република Бугарија, предводена од началникот на Генералштабот, генерал Андреј Боцев

 Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска се сретна со делегација на Вооружените сили …