70 проценти помалку туристи ја посетиле Хрватска


Во првите шест месеци од оваа година во Хрватска дојдоа 1,6 милиони туристи, кои остварија 7,6 милиони ноќевања, што е околу 30 проценти од минатогодишниот резултат во истиот период, додека малку подобар процент од 32% од минатогодишните престојувања во текот на ноќта беше реализиран во јуни, Изјави за Хина директорот на ХТЗ, Кристијан Станишиќ.

„Важно е дека од 1,6 милиони туристи кои престојувале во Хрватска од почетокот на оваа година, немавме ниту еден случај на туристичка инфекција“, вели Станичиќ.

Домашните туристи остварија 31 процент од вкупните ноќевања во првата половина на оваа година, што е највисоко кај сите пазари и реткост во последните повеќе од десет години.

Странските туристи учествуваа со 69% од вкупниот број ноќевања, односно 26% Словенци, потоа 25% Германци и Австријци девет проценти, а туристи од БиХ и Чешка секој по седум проценти.

Според типовите на сместување, туристите најмногу ноќевале во трговско сместување, од кои 30% во објекти за домаќинства, 20% во хотели и 16% во кампови.

24% од вкупните шестмесечни преноќувања беа реализирани во некомерцијално сместување, а три проценти во наутичка повелба.

Во континенталниот дел од земјава реализирани се 12 проценти од вкупните ноќевања, повеќето во Загреб, кој е водечки меѓу сите дестинации во Хрватска, пред Ровињ, Вир, Медулин и Пореч.

Истра е сепак лидер во јуни со 30 проценти од вкупните ноќевања во текот на ноќта, втора со 24 проценти Приморје-Горски Котар, а трета со 18 проценти Каунти Кауд, додека водечките дестинации со ноќевање минатиот месец беа Ровињ, Вир, Медулин, Мали Лосинџ и Умаг.


Видете следно

Мицкоски: Ахмети ме информираше дека ќе преговара за влада со СДСМ

Со Али Ахмети имавме едночасовна средба минатата недела во Собранието. На таа средба господинот Ахмети …