Aгенцијата за храна и ветеринарство со апел за бесплатно микрочипирање на животните


Aгенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат животните. За оваа намена, АХВ обезбеди 100 илјади микрочипови, како дел од активностите за спроведување на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните.

Во информациониот систем на Агенцијата за храна и ветеринарство, заклучно со 5 ноември годинава, евидентирани се 69.624 домашни миленици, најмногу кучиња.

По продолжувањето на рокот за бесплатно микрочипирање на милениците, од април годинава, од страна на ветеринарните друштва се наплатува само аплицирањето на микрочипот и истото чини 200 денари.

Во соработка со општините, Агенцијата активно работи на решавање на проблемот со бездомните животни во земјава. До АХВ, локалните самоуправи досега доставиле 61 програма за контрола на популацијата бездомни кучиња, како нивна законска обврска. Од нив, одобрени се 37, а 24 се во фаза на корекции и доработка.

Тринаесет прифатилишта за бездомни животни досега се одобрени од страна на Агенција за храна и ветеринарство, како дел од обврските на локалните самоуправи за воспоставување на соодветен систем за контрола на популацијата бездомни кучиња. Од нив, на 2 им е зголемен капацитетот за прифаќање и третман на бездомни животни.


Видете следно

Започна тридневниот изборниот молк

Денеска на полноќ почнува изборниот молк, кој ќе трае до 21 часот на 15 јули. …