Американската економија создала 155 000 нови работни места во декември


Состојбата на американскиот пазар на труд продолжува да се подобрува постепено.

Економијата на САД создала 155 000 нови работни места во декември, а невработеноста во земјата останува без промена на ниво од 7,8%.

Прелиминарните очекувања на економистите беа малку повисоки, но повеќето основни индустрии сметаа за мала промена во споредба со претходни нивоа.

Здравството и секторот на услугите можат да се пофалат со најголем раст во бројот на нови работни места во текот на минатиот месец.

Првично објавеното ниво на невработеност за ноември беше 7.7%, но денес тоа е ревидирано на 7,8%, што значи дека во декември нивото на невработеност во САД остана без промена.

Фото: телеграф


Видете следно

Претседателот Пендаровски се обрати на отворањето на форумот на поранешни алумни на Маршал центарот

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска во Охрид се обрати на отворањето на …