Breaking News

epa05139842 (FILE) A file picture dated 21 October 2004 shows a man passing by a Google logo in Frankfurt, Germany. Alphabet, the parent company of internet giant Google, surpassed Apple as the world's most valuable company 01 February 2016, when investors snapped up stock after the company reported fourth-quarter earnings of nearly 5 billion dollars. The net earnings - 4.9 billion dollars to be precise - were an increase from 4.7 billion the year before. Revenue rose 18 per cent year-on-year to 21.3 billion dollars. Daniel Saurenz, an analyst with Feingold Research, said the news beat even the most ambitious expectations. The news sent the company's shares skyrocketing. In after-hours trading, Alphabet shares shot up as much as 8 per cent, boosting the company's market value as high as 570 billion dollars, rivalling Apple's current value of 533 billion. EPA/BORIS ROESSLER

Американското Министерство за правда го тужи Гугл поради монопол


Министерството за правда на САД поднесе тужба против пребарувачот Гугл поради монопол на пазарот за онлајн рекламирање.

– Гугл користеше антиконкурентни и незаконски методи за да ја елиминира или драстично да ја намали секоја закана за неговата доминација над технологиите што се користат за дигитално рекламирање, се наведува во документот во кој имале увид некои светски агенции.


Министерството и осум американски сојузни држави, вклучувајќи ги Калифорнија и Њујорк, бараат од судот да ја осуди калифорниската група поради кршење на законите за конкуренција, да и наложи да плати отштета и да ги запре активностите на монополското рекламирање преку Интернет.

Гугл веќе е казнет поради кршење на законите за конкуренција во Европската унија.


Компанијата во САД веќе се соочува со тужби кои ги покренаа група земји кон крајот на 2020 година. Тужбите се однесуваат и на монополот за рекламирање. јт/