Apple држи 10 % од корпоративниот кеш во САД


Кешот на Apple, кој има во вредност од 147 милијарди долари, претставува 10 % од сите пари во кеш, сопственост на државните компании, според Moody’s Investors Service. Уделот на Apple се зголеми од 9,5 % на крајот на 2012 година, пишува CNBC.

Државните компании имале вкупно 1,48 трилиони долари кеш до 30 јуни 2013 година, што е за 2 % повеќе во споредба со претходната рекордна сума од 1.45 трилиони долари, земена во крајот на 2012.

Студијата вклучува 1 067 нефинансиски компании со седиште во САД, кои имаат добиено рејтинг од Moody’s. Компаниите во технолошкиот сектор имаат најмногу кеш, а најголемите таму се Apple, Microsoft, Google и Cisco, кои немаат врска со 329 милијарди долари. Сепак кешот на Apple е речиси два пати поголем од оној на Microsoft, кој располага со 77 милијарди долари.

Во последните 18 месеци Apple се засили во однос на враќањето на дел од парите на акционерите. Во април компанијата вети дека ќе потроши 60 милијарди долари за откуп на акции до крајот на 2015 година.

Милијардерот Карл Ајкан кој е акционер, изјави во август дека цената на акцијата може да достигне 700 долари по акција. Акциите последно се тргуваа по цена од околу 487 долари.

По технолошкиот сектор со најмногу кеш располагаат секторот за здравство и фармацевтската индустрија, според Moodys . Pfizer, на пример, има 50 милијарди долари. Автопроизводителите се исто така меѓу најбогатите компании, а Ford Motor и General Motors имаат 27.7 милијарди долари и 26 милијарди долари кеш.


Видете следно

Шахпаска: Вкупно 79,5 милиони евра за финансиска поддршка за вработените во компаниите

Скопје, 25 септември 2020 (МИА) – Вкупно 79,5 милиони евра за мерката финансиска поддршка од …