Audi повторно со производство во Бразил


Германскиот производител на автомобили high-end Audi ќе го рестартира производството во Бразил, кој веќе е четврт по големина пазар во светот.

Одлуката е дел од глобалната стратегија, a ќе се зголеми до осум, бројот на фабриките на концернот надвор од Германија.

Audi продаде 1,46 милиони автомобили во светот во 2012 година.
“Од следната година за прв пат во историјата на Audi ќе се составуваат повеќе автомобили во странство отколку во германските фабрики”, посочи шефот на концернот Руперт Штадлер.

Audi е сопственост на најголемиот европски произведувач на автомобили Volkswagen. Од септември 2015 година моделот A3 Sportback ќе излегува од фабриката на Volkswagen во Куритиба во јужниот дел на Бразил, а спортскиот автомобил со висока проодност Q3 – од средината на 2016 година. Штадлер најави враќање во главниот град Бразил по разговорите со претседателот на земјата Дилма Русеф.

Инвестициите во новите производствени капацитети на Audi достигнуваат 150 милиони евра (203 милиони долари). Ауди произведуваше А3 спортбека во Куритиба, но во 2006 година престанаа активностите поради деловни причини, потсетуваат агенциите.

Неодамна компанијата ги објави плановите за фабрика во Мексико за производство на поголем автомобил со висока проодност Q5 и се надева на продажба за растечката средна класа во Бразил. Ауди планира оваа година да продаде во Бразил 7000 автомобили high-end, што ќе биде зголемување од 40 % во однос на 2012 година.


Видете следно

Нова бензинска станица со брендот ОКТА отворена во Скопје

Започна со работа новата бензинска станица со брендот ОКТА, лоцирана во населбата Автокоманда, во Скопје. …