admin

Apple стана втор најголем производител на телефони

За прв пат во историјата, според извештајот за пазарниот удел на мобилни уреди (comScore’s MobiLens U.S. mobile market share report), Apple стана вториот најголем глобален производител на телефони. Компанијата го зголеми пазарниот удел во последното тромесечие за 1,5 процентни поени, достигнувајќи пазарен удел од  17,8%. Иако со пораст од само …

Повеќе »

Вработените во Мермерен комбинат бараат 30 отсто повисоки плати

Прилеп – Околу 400 вработени во прилепскиот Мермерен комбинат протестираат и бараат зголемување на платите за 30 отсто, незадоволни зашто како работници во профитабилна компанија со странски капитал веќе 10 години не добиле ниту денар повеќе. Тие се жалат дека менаџментот на компанијата досега немал слух за нивните барања, па …

Повеќе »

УЈП: Фирмите да не заборават на електронското пријавување данок

Во пресрет на новата законска обврска за ДДВ за задолжително користење на е-даноци, која стапува на сила од 2013 година, даночната администрација соопштува дека од вкупно 35.230 ДДВ-обврзници, само 178 досега ги презеле сите неопходни активности за електронско поднесување пријави и даночни биланси за данок на добивка до Управата за …

Повеќе »

Италија подготвена да стави вето на новиот буџет на ЕУ

Италија е подготвена на самитот на Европската унија да стави вето на договорот за идниот долгорочен буџет на ЕУ доколку тој не биде во согласнсот соинтереси, изјави денеска италијанскиот министер за европски прашања Енцо Моаверо.

Повеќе »

Доделени наградите за општествена одговорност на претпријатијата

Цементарница „Усје“, „Македонија лек“, „Фени индустри“, „Дониа“ – Прилеп, АД ЕЛЕМ, „Макпрогрес“ – Виница, „Принцес груп“ – Гевгелија, „ЕВН Македонија“, Пивара „Скопје“, „Ренова“ од Џепчиште и Американ колеџ се годинашните добитници на наградите за општествена одговорност на претпријатијата. Наградите се доделуваат по петти пат и во вкупно пет категории, односи …

Повеќе »

ЗПК Пелагонија од субвенции инкасираше двојно повеќе од лани!

Добивката на ЗПК Пелагонија во2012 во однос на истиот период од минатата година е намалена за 58.59%. Имено во 2012 година за 9-те месеци најголемиот земјоделски комбинат во Македонија оствари добивка од 147.193 илјади денари, додека во 2011 година   за истиот период имаше добивка

Повеќе »

УНЕСКО пред финансиски колапс

Кога во октомври минатата година САД престана да донира финансиски средства во касата на  УНЕСКО, предизвика голем шок. Оттогаш во оваа глобална организација, недостасуваат повеќе од 22 отсто од претходната месечна заработка. До крајот на годината  САД требало да уплати околу 72.000.000 $.Според експертите УНЕСКО овој недостаток и понатаму ќе …

Повеќе »

Фершпед: приходите ни се намалуваат, ама ќарот ни расте!

Фершпед АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат од 131.270 илјади денари (2,1  милион евра)  кој претставува зголемување од 12% во однос на остварениот финансиски резултат во истиот период од минатата година, кога изнесуваше 117.502 илјади денари. Oстварен е вкупен приход (оперативен и финансиски) во износ од 3.013.870 илјади денари кој …

Повеќе »

Нов шок за Грција, догодина ја чека уште пострашна рецесија

Рецесијата во Грција во наредната година ќе биде полоша од она што претходно се очекуваше, се наведува во нацрт буџетот, кој во средата му беше претставен на грчкиот парламент. Грција, која е притисната со долгови, ќе забележи и поголем буџетски дефицит од она што се прогнозираше пред еден месец. Економските активности …

Повеќе »