avtorot23

ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ НА КАНДИДАТИТЕ КОИ УСПЕШНО ГИ ЗАВРШИЈА ОБУКИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАЊЕ И ИНСТАЛИРАЊЕ СИСТЕМИ ЗА КОРИСТЕЊЕ ЕНЕРГИЈА ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ВО ГРАДБИ

Денес, 17.9.2019 година, во Стопанската комора на Македонија, како резултат на успешно спроведени пилот-обуки во рамките на Проектот „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење – ТРАИНЕЕ“ беа доделени сертификати за проектирање и инсталирање системи за користење енергија од обновливи извори на енергија (ОИЕ) во градби. Целта на обуките …

Повеќе »

ПРЕТСТАВЕН НОВИОТ ПЛАН ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВЕЛОСИПЕДСКИОТ СООБРАЌАЈ ВО СКОПЈЕ 2019-2021

На денешната отворена трибина на тема „Градот Скопје за подобра мобилност“ беше претставен новиот План за унапредување на велосипедскиот сообраќај 2019-2021 кој треба да биде усвоен за два дена, на претстојната седница на Советот на Град Скопје. Пред присутните граѓани, експерти од областа на животната средина и сообраќајот и пред …

Повеќе »

Претседателот Пендаровски на средба со претставници на Советот на странски инвеститори

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска се сретна со претставници на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија. Пред претставниците на Советот на странски инвеститори претседателот Пендаровски порача дека апсолутен приоритет за државата треба да биде економијата и дека во текот на неговиот мандат како Претседател ќе говори …

Повеќе »

Повеќе од 500 студенти на Меѓународниот Балкански Универзитет наскоро почнуваат со настава во меѓународна академска средина

На 1 октомври новата генерација студенти на Меѓународниот Балкански Универзитет ќе го започнат своето академско образование. Во академската 2019/2020 година досега на МБУ се запишаа преку 500 студенти на 7 факултетски единици од областите на економијата, инженерство, правни и социјални науки, комуникации или уметност и дизајн. Уписите на додипломските студии …

Повеќе »

Почнаа обуки за советници за работодавачи, се подобрува квалитетот на услугите на центрите за вработување 

Педесетина вработени од 30 центри за вработување ја започнаа првата тридневна обука за новите профили на вработени – советници за работодавачи. Обуките се спроведуваат за да се унапредат професионалните капацитети на вработените, како и советодавни услуги. Целта е на тој начин да се обезбедат нови начини и пристапи во дневната …

Повеќе »

Пендаровски – Туск: Граѓаните на Северна Македонија заслужуваат европска иднина

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска оствари средба со претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск. На пријателската средба беа разменети мислења за севкупните состојби во Република Северна Македонија и во регионот, како и за аспирациите на државата за членство во Европската унија. Претседателот Пендаровски истакна дека Северна Македонија …

Повеќе »

Иницијaтива на ФИТР и Македонската банкарска асоцијација за креирање на можности за дополнителна финансика поддршка на домашните компании

Фонд за иновации и технолошки развој ги презентираше инструментите за финансиска поддршка на домашните компании пред членките на Македонската банкарска асоцијација во која членуват сите деловни банки и штедилници. Целта на ФИТР е поттикнување на банкарскиот сектор за поактивно вклучување во ко-финансирање на програмите за иновации и технолошки развој. Пред …

Повеќе »

По 10.000 денари за првенците на генерација во Општина Аеродром

 Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин, денеска им додели пофалници и еднократна парична награда во висина од 10 илјади денари на осумте најдобри ученици од основните училишта од Општината за учебната 2018/2019 година. Овие ученици во изминатата учебна година беа прогласени за првенци на генерација, со што успешно го завршија …

Повеќе »

ФАО обучува група експерти од Балканот за африканска свинска чума

Африканската свинска чума, високо заразна болест кај свињите, се проширува низ Европа и Азија, наштетувајќи им на земјоделските стопанства и нарушувајќи ги пазарите и трговијата. Без ефикасно вакцинирање против болеста – соработката, заедничкото дејствување и будноста на земјите е единствениот начин за контролирање на нејзино ширење. Денешната обука за обучувачи …

Повеќе »