avtorot23

Предвидени 7,8 милиони денари за мониторинг на безбедност на храната во Република Македонија

Министрите на вчерашната седница на Владата ја прифатија Предлог-програмата за мониторинг на безбедност на храната во Република Македонија, за 2019-та година. За оваа намена се предвидени 7,8 милиони денари, а целта на програмата е одредување на присуството и концентрациите на контаминентите во храната, утврдување на присуство на резидуи од пестициди …

Повеќе »

Пензионерите кои имаат пензија пониска од 14.000 денари нема да плаќаат за лекувањето во болнички здравствени установи

Вчера министрите на првата седница на Владата ја прифатија Предлог-програмата за обезбедување средства за болничко лекување без наплата на учество (партиципација) за пензионери и за обезбедување на средства за специјалистичко-консултативни и болнички здравствени услуги за корисниците на правото на социјална парична помош во Република Македонија за 2019-та година. Според програмата, …

Повеќе »

Вицепремиерот Османи на 40-тата седница на Работниот комитет за европска интеграција: Влегуваме во клучната година за европските интеграции на земјава

Вчера во Владата на Република Македонија, се одржа 40 состанок на Работниот комитет за европски интеграции (РКЕИ), кој го водеше Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи и на кој беа отворени темите поврзани со европските интеграции: објаснувачкиот скрининг, статусот на имплементација на Планот 18, статусот на …

Повеќе »

Владата ја прифати предлог-програмата за инвестирање во животната средина за 2019-та година

На вчерашната седница на Владата, се прифати Предлог-програмата за инвестирање во животната средина за 2019-та година. Покрај програмата за инвестиции од 130,8 милијарди денари, за оваа програма обезбедени се 98 милиони денари. Дел ќе се наменат за поддршка на мерки и активности за намалување на загадување на воздухот со спроведување …

Повеќе »

Извозот со пораст – Еве со кого Македонија најмногу тргувала

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 100 478 333 илјади денари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 76.7 %. Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари …

Повеќе »

Генералниот секретар на Алијансата за Албанци, д-р. Арбен Таравари, отпатува на официјална посета во Брисел

Генералниот секретар на Алијансата за Албанци, д-р. Арбен Таравари, вчера отпатува на официјална посета во Брисел. Во текот на дводневниот престој, генералниот секретар Таравари ќе оствари средби со високи претставници на институции на ЕУ, како и со личности кои го поддржуваат патот на Македонија кон интеграции во ЕУ и НАТО. …

Повеќе »

ИСПОВЕД НА НАШИНЕЦ ОД ШВАЈЦАРИЈА – ШТО РАБОТИ, ДАЛИ ДОБРО ЖИВЕЕ…

Има ли можност да добијат пристоен живот во земјата во кој се родени, дали се вреднувани од заедницата и општеството воопшто? На овие прашања низ радио приказните, видео материјалите и текстовите на интернет. Македонија е далеку од Европската Унија , но стотици нејзини граѓани, веќе се нејзини жители. Некои заминуваат …

Повеќе »

Витаминка планира вкупни приходи од приближно 52.150.000 ЕУР – 60 % од домашниот пазар, а 40% од странските пазари

Друштвото ПИ „Витаминка“ АД Прилеп, го усвои планот за работа за 2019 година на седницата на Одбор на директори одржана на 20.12.2018 година. Предвидувањата во планот за работа се базирани врз основа на : Реалните пазарни очекувања, продажните проекции и можности за пласман на нашите производи на постоечките и новите …

Повеќе »

Цените постојано растат: Зголемени трошоците на животот и цените на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на живот во декември 2018 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.8, а индексот на цените на мало 99.5. Во 2018 година, во однос на 2017 година, индексот на трошоците на животот бележи пораст од 1.5 %, а индексот …

Повеќе »