avtorot23

Отпочната постапката за јавна набавка за Изградба на нов Универзитетски клинички центар на greenfield локација по модел „клуч на рака” со поддршка при менаџирање на проект

Министерството за здравство во текот на вчерашниот ден на Електонскиот систем за јавни набавки (ЕСЈН) ја отпочна постапката за јавна набавка на Изградба на нов универзитетски клинички центар на greenfield локација по модел “клуч на рака” со поддршка при менаџирање на проект. Министерството за здравство со пристапување кон реализација и …

Повеќе »

Пораст на индексот на трошоците на животот кај свежото и разладеното овошје за 4.8 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јули 2019 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.2, а индексот на цените на мало 101.1. Пораст на индексот на трошоците на животот во јули 2019 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото …

Повеќе »

Армијата побогата за нови 125 професионални војници

Од денеска, Армијата на Република Северна Македонија во своите редови има нови 125 професионални војници, прва од двете планирани класи за оваа година по приемот на 375 професионални војници минатата, 2018 година. На свеченоста во велешката касарна „Алексо Демниевски – Бауман“, министерката за одбрана Радмила Шекеринска, истакна дека со приемот …

Повеќе »

МТСП: Градиме 43 нови објекти на градинки, вложуваме во раниот детски развој

Министерството за труд и социјална политика посветено работи на проширување на капацитетите на детските градинки во Република Северна Македонија и на подобрување на квалитетот на предучилишното образование. Во моментот се градат и опремуваат нови 8, а се подготвува изградбата на уште 35 објекти. Тоа се вкупно 43 нови објекти за …

Повеќе »

Надлежниот јавен обвинител побара притвор за екс директорот на Централниот регистар

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување истражна постапка против пет лица, од кои едно е осомничено за кривично дело – Злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.3 во врска со ст.1 од Кривичниот законик, додека останатите четири лица се осомничени за помагање при извршување на истото …

Повеќе »

Вчера исклучени од сообраќај 11 возила, а санкционирани тројца пешаци поради поминување коловоз вон пешачки премин

Во текот на изминатиот ден (06.08.2019) на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Скопје превземени се мерки и активности и констатирано е дека 62 возачи управувале возила со брзина поголема од дозволената. Од сообраќај се исклучени 19 возачи од кои: пет возачи затоа што управувале возила под дејство на алкохол,11 …

Повеќе »

Индексот на цените на угостителските услуги зголемен за 0.3 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во јули 2019 година, во споредба со јуни 2019 година, остана на исто ниво. Индексот на цените на угостителските услуги во јули 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 0.3 %. …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија бележи пораст од 6.5 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јуни 2019 година, изнесува 194 235 989 илјади денари и бележи пораст од 14.1 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во …

Повеќе »

Фирмите добија 236,4 милиони евра поврат на ДДВ во првите седум месеци

Преку 14,5 милијарди денари или 236,4 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ кон фирмите. Согласно податоците на Министерството за финансии, повратот на ДДВ кон фирмите заклучно јули е поголем за околу 14,5% во однос на лани. Заменик-министерката за …

Повеќе »