avtorot23

Ворен Бафет влегува во бизнисот со автомобили

Ворен Бафет очигледно е човек кој ја сака различноста. Тој одлучил да влезе и во бизнисот со автомобили. Berkshire Hathaway – инвестицискиот фонд на милијардерот го стекна најголемиот приватен дилер во САД Van Tuyl, соопштува The Wall Street Journal. Годишната продажба на Van Tuyl е околу 8 милијарди долари, или …

Повеќе »

Одличен почеток на неделата: Пораснаа акциите на Прилепска пивара со 7,14%

Денес на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 11.018.766,26 денари (178.786,97 евра) од кои 6.428.296,26 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 4.590.470,00 денари. Официјалниот пазар учествува со 58,33% во остварениот промет, додека Редовниот пазар учествува …

Повеќе »

Акциите на Негорски бањи денес со промет над 4.5 милиони денари

На 06.10.2014 година на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 11.018.766,26 денари (178.786,97 евра) од кои 6.428.296,26 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 4.590.470,00 денари. Официјалниот пазар учествува со 58,33% во остварениот промет, додека Редовниот …

Повеќе »

Какви вештини ќе бидат потребни во 2020-тема на регионалната конференција за образование во Тирана

Министри за образование и вработување од Југоисточна Европа и Турција како и високи претставници од Институции од Европската Унија, се сретнаa денес во Тирана на конференција организирана од страна на Европската Фондација за Обука. Конференцијата беше одржана по повод завршувањето на проектот поддржан од Европската Унија, FRAME, кој имаше за …

Повеќе »

Најдолгиот лет во светот го направи Airbus A380

Најдолгиот лет во светот го исполни патничкиот авион Airbus A380, сопственост на австралиската авиокомпанија Qantas. Авионот полетал во неделата од Сиднеј, Австралија, и откако извршил 15-часовен лет, се приземјил на аеродромот во Далас, Тексас. Генералното растојание на маршрутата е 13805 километри. Според претставници на авиокомпанија Qantas, авионот бил полн со …

Повеќе »

Се уриваат рекорди – државата должи скоро 4 милијарди евра – како ќе се враќаат?

Само за пет ипол години, или од почетокот на 2009 та до август годинава Јавниот долг се зголемил за скоро 2,5 милијарди евра. Порталб анализира, Според податоците од Министерството за финансии сумирани според новата дефиниција за Јавен долг, вкупната задолженост достигна 3,9 милијарди евра, или 46,8% од БДП, што е …

Повеќе »

Колку многу се богати европејците?

Европејците поседуваат богатство во износ од € 56 трилиони долари. Најголема концентрација на средства ја има во Австрија и Германија, покажува новиот извештај. Богатството во Европа го надминува нивото од пред економската криза во 2007 и достигна вредност од 56 трилиони евра во 2013 година. Ова го покажува последниот извештај …

Повеќе »

Зошто Samsung „стиска палци” на Apple?

Samsung очекува да започне производство на процесори по 14nm технологија до крајот на годината. Првите клиенти на новите чипови ќе бидат Apple, Qualcomm и AMD. Според Ким Ки-Нам, кој е претседател на одделот за полупроводници во Samsung, воведувањето на 14nm чипови ќе допринесе за опипливо зголемување на профитот на компанијата, особено …

Повеќе »