avtorot23

Јавните здравствени установи добија нови директори

Министерството за здравство информира дека по објавените јавни конкурси за именување директори во јавни здравствени установи, заклучно со вчера (6.11) се назначени нови директори во следните две установи: – Универзитетска клиника за Детски болести, на местото на досегашниот директор-Катарина Ставриќ, за нов медицински директор се именува – Наташа Најдановска-Алулоска. – …

Повеќе »

Со проектите на Локалните акциони групи до подобрување на условите за живот во руралните средини 

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска ги доделија договорите на седум од вкупно девет Локални акциони групи(ЛАГ-ви), коишто добија финансиска поддршка преку Програмата за рурален развој, наменета за проекти за развој на руралните …

Повеќе »

УСАИД и FX3X со заедничка иницијатива за развој на работна сила

Денеска, Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем и компанијата за анимација и визуелни ефекти FX3X отпочнаа соработка за унапредување на развојот на занимањата во индустријата за визуелни ефекти и дигитална анимација. Во рамките на тренинг центарот на FX3X, Проектот и компанијата ќе кофинансираат воведна обука за визуелни ефекти и …

Повеќе »

Државниот инспекторат за земјоделство, со засилени мерки против палењето на стрништа

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство заедно со Државниот испекторат за земјоделство активно се вклучени во спречување на масовното палење на стрништа на територијата на Република Северна Македонија. Мобилни екипи од инспектори и други надлежни службеници работат во смени и постојано се на терен, со цел да ги откријат лицата …

Повеќе »

Македонски Телеком ја зголемува добивката и бележи раст на корисничката база во третиот квартал на 2019

Македонски Телеком продолжува со успешното работење и во третиот квартал од 2019 година. Компанијата оствари раст на нето добивката и зголемени приходи од продажба во споредба со истиот период минатата година. И понатаму бележиме раст во бројот на корисници во мобилна телефонија и интернет, ја зацврстуваме лидерската позиција во сегментот …

Повеќе »

Прв пат по 20 години Тутунскиот комбинат Прилеп со добивка

Согласно последните доставени финансиски информации до Македонската берза заклулно со месец септември 2019 година, Тутунски комбинат АД Прилеп (ТКП)  има остварено добивка од околу 6.800.000 денари, што е за прв пат по 20 години во кои важеше за еден од најголемите загубари во земјава. ТКП последниве години откако е во …

Повеќе »

Неколку тони застарено ракетно гориво за градобијни рекети и друг експлозивен материјал се изнесени од територијата на нашата држава

Големата количина опасни и експлозивни ствари лоцирани меѓу населените места Ново Село и Волково, скопско, што неколку години претставуваше едно од најголемите загадувачки жаришта и опасност за животната средина, безбедноста и за здравјето на граѓаните, е отстранета од територијата на нашата држава. За отстранување на неколкуте тони застарено ракетно гориво …

Повеќе »

Претседателот Пендаровски престојуваше во официјална посета на Република Италија

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, вчера престојуваше во официјална посета на Република Италија. Во Рим, претседателот Пендаровски на официјална церемонија беше пречекан од страна на претседателот на Република Италија, Серџо Матарела. Двајцата претседатели остварија тет-а-тет средба, по што следуваше и пленарен состанок со официјалните делегации на Република Северна …

Повеќе »

ГРАД СКОПЈЕ НАЈАВУВА БЛОКИРАЊЕ НА СМЕТКИТЕ НА ДОЛЖНИЦИТЕ ЗА 2018 ГОДИНА

Град Скопје ги известува сите граѓани дека во согласност со одредбите од Законот за даноците на имот за присилна наплата (Сл.весник број 61/2004….23/2016), ja почнa постапката за присилна наплата на неплатените обврски по основ на годишниот данок на имот и комунална такса за фирмарина за 2018 годинa, со доставување опомени, …

Повеќе »