avtorot23

Во третото тримесечје од 2019 година трошоците за вработените во градежништвото се повисоки за 9.1 %

Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба на нови објекти за индивидуално домување. Главни корисници на податоците за индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално …

Повеќе »

НБРМ: Девизните резерви бележат зголемување за 174,4 милиони евра

Вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ), на крајот од третиот квартал од оваа година изнесуваат 119.254 милиони денари и бележат раст од 3,6% на квартално и 14,8% на годишно ниво. Пензиските фондови и натаму имаат најголемо учество во вкупните средства на ОФИ од 63,5%, а по нив следуваат средствата …

Повеќе »

Димковски и Бабовски во општина Кочани: Со капиталните инвестиции ќе се подобрат условите за живот во секоја општина и ќе се спречи миграцијата село-град

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски и градоначалникот на општина Кочани Николчо Илијев, присуствуваше на промоцијата на  реализација на проектите за капитални инвестиции преку мерките наменети за општините од Програмата за руралниот …

Повеќе »

Во 2018 година, трговскиот биланс е 2 707 илјади тони, што е за 35 илјади тони помалку отколку во 2017 година

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во 2018 година се искористени 14 857 илјади тони домашни ресурси. Во 2018 година, директните материјални суровини изнесуваат 21 586 илјади тони, што е 1 025 илјади тони повеќе отколку во 2017 година. Најголемо учество во директните материјални суровини во 2018 година …

Повеќе »

Намален индексот на бројот на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, изнесува 97.8. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, бележи пад од 3.4 …

Повеќе »

Ренато Крљев, мастер готвач и декан и професор за Задарскиот факултет за гастрономија гостин на Skopje Design Week

Малите нешта ги прават големите работи да изгледаат како што ние ги перципираме, вели Ренато Крљев, мастер готвач и декан и професор за Задарскиот факултет за гастрономија. Ренато има еднодневна презентација во склоп на Skopje Design Week, на која ќе ги пренесе тајните на гатсрономијата од Задар и околина и …

Повеќе »

Агенцијата за туризам – 100% на интернет

Почнувајќи од декемви 2019 до февруари 2020 година, Агенцијта за промоција и поддршка на туризмот го реализира вториот дел од медиумската кампања со која го промовира туристичкиот потенцијал на земјава и содржините што туристите можат да ги искусат во текот на зимата. Промовирањето на природните убавини, традиција, култура и гастрономија …

Повеќе »

The Banker по десетти пат ја награди НЛБ Банка за „Најдобра банка за 2019 година”

На 28-ми ноември во Лондон, НЛБ Банка се закити, уште еднаш, по десетти пат, со престижната награда на реномираниот финансиски магазин The Banker, со што го потврди епитетот за најнаградувана Банка кај нас НЛБ Банка на свечената церемонија на еден од најугледните финансиски магазини The Banker, по десетти пат беше …

Повеќе »

Расте членството во приватните пензиски фондови-задолжителните имаат 505.000, доброволните речиси 25.000 членови

Бројот на членови кои издвојуваат средства во пензиските фондови со кои управуваат пензиските друштва во рамките на вториот и третиот пензиски столб е во постојан пораст. Според последните податоци од Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување (МАПАС), на крајот на октомври 2019 г. во вториот столб имаше нешто …

Повеќе »