avtorot23

Расте членството во приватните пензиски фондови-задолжителните имаат 505.000, доброволните речиси 25.000 членови

Бројот на членови кои издвојуваат средства во пензиските фондови со кои управуваат пензиските друштва во рамките на вториот и третиот пензиски столб е во постојан пораст. Според последните податоци од Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување (МАПАС), на крајот на октомври 2019 г. во вториот столб имаше нешто …

Повеќе »

Проф. д-р Влатко Шешов: Земјотреси имало и ќе има, но целта е да се работи согласно стандардни прописи

Природните катастрофи, како што се земјотресите се  појави кои што не може да се предвидат, но она што можеме да го предвидиме и да влијаеме е сигурноста и квалитетот на градбите,  беше истакнато на денешната прес конференција на Градежната комора на Македонија во соработка со Институт за земјотресно инженерство и …

Повеќе »

ФИТР презентира иницијатива за вклучување на академската заедница во економскиот развој

Фондот за иновации и технолошки развој започнува со нова нова иницијатива за подршка и зајакнување на соработката меѓу академската заедница и индустријата. На Универзитетот „Гоце Делчев” во Штип вчера се одржа првата од серијата консултативни дебати со претставници на академската фела и компаниите кои треба да бидат директни корисници на …

Повеќе »

Повик за учество на Tендер за извршување на Консултантски услуги за консолидација на земјиште во Северна Македонија, Фаза. II  – Планирање на распределба на земјиште во Трн

Во рамки на проектот финансиран од Европската унија “Воведување на Национална програма за консолидација на земјиште” (МАИНЛАНД), спроведуван од Организацијата за храна и земјоделство на Обединети нации (ФАО) во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, објавен е јавен тендер (Референтен број: 2019/CSAPC/REUDD/103778) за извршување на “Консултантски услуги за …

Повеќе »

Светско а наше: Скопје конечно го добива најубавиот кровен парк (Фото)

Зелениот кров на ГТЦ официјално ќе биде отворен денес, пишува gradina.mk Во услови на два обида за демолирање на кровот на ГТЦ, Градот не се откажа од активностите, и конечно денес зелениот кров ќе биде отворен. Според плановите денес ќе бидат прикажани зазеленети 1.800 квадратни метри односно просторот што гледа …

Повеќе »

ИНВЕСТИЦИИ И ПРОЕКТИ РЕАЛИЗИРАНИ ВО ИЗМИНАТИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ВО ОПШТИНА БИТОЛА

  Реализација на проекти и инвестиции во повеќе области, а истовремено и решавање на затекнатите проблеми и санирање на претходните долгови, беа главните насоки во кои локалната самоуправа, предводена од  Градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска, дејствуваше во изминатите две години. На вчерашната прес конференција, Градоначалничката Петровска, информираше за …

Повеќе »

Зголемен индексот на индустриското производство во октомври 2019 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, изнесува 104.2. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, бележи опаѓање од 11.0 %, …

Повеќе »

Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана Осломеј – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и министерот за економија, Крешник Бектеши, присуствуваа на свеченото потпишување на договорот за изградба на фотоволтаична електрана Осломеј, со инсталирана моќност од 10 мегавати, кој го парафираа директорот на АД Електростопанство на Северна Македонија, Васко Ковачевски и претседателот на бордот на …

Повеќе »

Агенцијата за храна и ветеринарство организираше дводневна симулациска вежба во Беровско за справување со болеста Африканска свинска чума

Планот за итни мерки на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) за справување со болеста Африканска свинска чума, обезбедува висок степен на заштита и спречување на ширење на болеста, заклучија вчера експертите на Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите нации – ФАО, по завршувањето на дводневната симулациска вежба која …

Повеќе »