avtorot23

Македонија три позиции погоре во Извештајот за конкурентност на Светскиот економски форум

Светскиот економски форум во најновиот Извештај за глобална конкурентност ја рангираше Македонија на 60. место што претставува подобрување за три позиции во однос на лани. Во три последователни години подобрувањето е за 20 позиции, а во спордба со 2007 година за вкупно 34. Како што рече вицепремиерот за економски прашања …

Повеќе »

Која е реалната стапка на раст на БДП во Македонија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2014 година изнесува 525 620 милиони денари и во однос на 2013 година номинално е зголемен за 4.7%. Реалната стапка на раст на БДП, во однос на 2013 година, …

Повеќе »

Windows 10: Направи извонредни нешта!

Неверојатниот раст на Windows 10 на светскиот пазар за само нешто повеќе од еден месец е доволен податок дека Мајкрософт направи огромен чекор кон остварувањето на визијата во придвижувањето на луѓето вистински да го сакаат Windows. После само еден месец повеќе од 75 милиони уреди во светот работат на Windows …

Повеќе »

Отворен е нов веб-сервис за промоција на македонскиот туризам

Discovering Macedonia (Истражувајќи ја Македонија) е нов веб-сервис за промоција на македонските туристички дестинации, на странските туристи. Мисијата на Discovering Macedonia е промоција и поттикнување на странските туристи за истражување на Македонија и запознавање со нејзините природни убавини и култура, преку уникатен пристап, кој во центарот го поставува туристот и …

Повеќе »

Лајф инвест овозможува осигурување и инвестирање во светските берзи на хартии од вредност  

Винер лајф во партнерство со ВФП Фонд менаџмент го создаде новиот производ Лајф инвест кој што претставува спојување на животното осигурување и вложување во инвестициски фонд чии акции котираат на американската, швајцарската и германската берза. Ова е прв и единствен од овој вид производ во Македонија, а меѓу првите и …

Повеќе »

Органското производство: Mожност за нови работни места

Производителите на органски производи оваа година организирано се претставуваат на Агрофуд 2015. Беорг, Наша Добра Земја, Тера Органика, Биона, БиоКулт, Екогрин, Биофлор, Процерт, Балкан Биоцерт, Липа и Федерацијата на органски производители во Македонија, потпомогнати од IME (Increasing Market Employability) програмата на Швајцарската агенција за развој и соработка, заеднички ќе ги …

Повеќе »

15 илјади евра за бегалец

Финска троши 15 илјади евра годишно за издржување само на еден бегалец. Ова го изјави премиерот на Нордиската држава Јуха Сипилја, пренесе весникот Yle. “Оваа сума ги вклучува платите на вработените, трошоците на центрите и исплатата на првична издршка на бегалец”, појасни тој. Од почетокот на годината северната држава прифатила …

Повеќе »

Триглав Осигурување АД, Скопје со нов неизвршен член на Одборот на директори

На 42-та седница на Собранието на акционери на Триглав Осигурување АД, Скопје, одржана на 29.09.2015г., г. Ѓорѓе Војновиќ беше избран за неизвршен член на Одборот на директори на компанијата. Тимот на Триглав Осигурување АД, Скопје доби ново засилување, откако на последната седница на Собранието на акционери за неизвршен член на …

Повеќе »

Httpool партнерство со LinkedIn на пазарите во 17 земји од Централна и Источна Европа

Httpool со задоволство го објавува ексклузивното продажно партнерство со LinkedIn во 17 земји од Централна и Источна Европа, вклучувајќи ги Русија, Грција, Унгарија, Словенија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Словачка, Македонија, Романија, Србија, Албанија, Украина, Латвија, Естонија и Литванија. Маркетиншките и медиумските агенции сега се во можност да се …

Повеќе »