avtorot23

Млекара Здравје – идеален спој на најсовремена технологија со традиционални формули на производство

Добрите познавачи на состојбите во млечната индустрија знаат дека за да се има добар финален млечен производ потребно е квалитетно млеко како суровина добиено од најдобрите домашни фарми, да се произведува со најсовремена технологија , а целиот процес да биде надгледуван од искусен тим на технолози, кои ги почитуваат според …

Повеќе »

ОПШТОКОРИСНА РАБОТА И НАДЗОР ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КАЗНЕНО – ПОПРАВНИОТ СИСТЕМ

На иницијатива на Управата за извршување на санкции, а во рамките на твининг  проектот „Јакнење на казнено поправниот систем и пробациската служба“, денес во општина Битола, се одржа состанок на кој присуствуваа градоначалничката на општина Битола, претставници од јавните претпријатија, судот и претставници од пробациската канцеларија на управата за извршување …

Повеќе »

Министерот Николовски од утре е во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин

Од утре и во следните четири дена,  министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ќе биде во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“, што се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија. Се работи за саем со долга традиција од 1926 година, на кој …

Повеќе »

Гувернерката на НБРМ на Форумот на „Еуромани”: Kако носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на натамошно подобрување на фундаментите на економиите во регионот

„Сите ние како носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на елиминирање на структурните пречки за зголемување на потенцијалниот економски раст на долг рок и да го забрзаме процесот на реална конвергенција” – истакна гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусија за монетарна политика што се одржа вчера во …

Повеќе »

ИПАРД 2014 – 2020 Програмата презентирана во Штип и Радовиш

Денеска во големата сала на општина Штип се одржа инфо ден од едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020. Во текот на денот активностите продолжуваат во Радовиш во Домот на културата „Ацо Караманов“. Целта на инфо деновите е да ги запознаат сите засегнати и зантересирани страни со спроведувањето и …

Повеќе »

Тесла подарува модел 3 на оној кој може да го пробие автомобилот

Tesla им нуди на истражувачите за сајбер безбедност можност да си заминат со сосема нов електричен седан Model 3, ако успеат да влезат во колата и да ги откријат слабостите. Пролетната трка на Trend Micro Inc., Pwn2Own Vancouver, ги поканува истражувачите за безбедност да откријат недостатоци во веб прелистувачите и …

Повеќе »

Бабовски: Продолжен рокот за аплицирање за поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки 

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, го продолжи рокот за аплицирање за поврат на средствата за камати за  реализирани инвестиции по ИПАРД Програмата со помош на кредити. Новиот краен рок за поднесување на барањата за поврат на каматната стапка е до 15- ти февруари. Рокот се продолжува …

Повеќе »

Со судското одобрување на планот за реорганизација на ГСОЛ успешно се завршува стечајната постапка на ФЕНИ Индустри

Планот поднесен од ГСОЛ, за реорганизација на ФЕНИ Индустри, пирометалуршка фабрика за производство на фероникел во Кавадарци, е конечен, како што соопшти Судот во Велес. Со соопштението на Судот се потврдува правосилноста на Планот за реорганизација на ФЕНИ Индустри, и истиот претставува извршен документ во согласност со одредбите од Законот …

Повеќе »

МЗШВ: Рекордни 718 понуди пристигнаа за јавниот повик за давање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари

Вкупно 718 понуди пристигнаа до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за учество на јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. Рокот за поднесување на понуди заврши минатата недела, сега во тек е евалуација односно проверка на докумeнтацијата на понудите и во …

Повеќе »