avtorot23

Како да го одберете идеалниот стан за живеење?

Изборот на совршен стан е одлука што влијае на животниот стил и натамошната динамика на целото семејство. Токму поради тоа, посебно внимание се обрнува на структурниот идентитет, на гаранцијата за квалитет, изборот на местото на живеење, големината на станот, околната инфраструктура, придружните содржини и сите елементи кои се неопходни за …

Повеќе »

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен бележи пад од 3.6 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во септември 2019 година, во однос на септември 2018 година, изнесува 98.4. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2019 година, во однос на септември 2018 година, бележи пад од 3.6 …

Повеќе »

96.4 % од деловните субјекти користеле компјутер во својата работа

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2019 година, 96.4 % од деловните субјекти користеле компјутер во својата работа. Широкопојасен пристап на интернет преку фиксна конекција имале 85.8 % од деловните субјекти со десет или повеќе вработени. Од вкупниот број деловни субјекти, 55.6 % имале веб-страница или почетна страница. …

Повеќе »

АДКОМ: Право на граѓаните е да живеат во здрава животна средина

Северна Македонија е загрижувачки се позагадена држава. Граѓаните заслужуваат чиста вода за пиење, здрава животна средина и квалитетни комунални услуги по пристапни цени. На одбележувањето на 15 години од формирањето на АДКОМ, здружение во кое членуваат повеќе од 80 јавни комунални претпријатија, отворено се проговори за сите проблеми. Се апелираше …

Повеќе »

За една недела во град Скопје отстранети 283 непрописно паркирани возила од јавните површини

Во текот на изминатата недела (24.10 – 30.10.2019 година) со специјалните возила пајак се подигнати 283 возила од јавните површини. Од вкупниот број непрописно паркирани и подигнати возила, 43 се отстранети од зонските паркиралишта, а преостанатите 240 возила по налог на сообраќајната полиција по основ на сторени прекршоци: паркирање на …

Повеќе »

Заев: Очекувам дека 2020 година ќе почне изградба на секундарни и терцијарни гасоводни системи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, одговара на пратенички прашања на седницата во Парламентот. Во однос на мерките што се преземаат за справување со загадувањето, премиерот Заев посочи на активности на дневна основа, како и на мерките што се преземаат на среден и на долг рок, од …

Повеќе »

Заев: Над 20% ги качуваме платите во образованието, за период што никогаш досега не е направено

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, на седницата за пратенички прашања порача дека во кус период од две и пол години, не се случило никогаш вакво покачување на платите во образованието, како што се случува сега, но дека утре, заедно со министерот за образование, Арбер Адеми ќе …

Повеќе »

Заев: Греењето, јавниот превоз и индустриските објекти трите главни извори на загадувањето

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, одговара на пратенички прашања на седницата во Парламентот. Во однос на мерките што се преземаат за справување со загадувањето, премиерот Заев посочи на активности на дневна основа, како и на мерките што се преземаат на среден и на долг рок, од …

Повеќе »

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која гo разгледа и го усвои Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во вториот квартал од 2019 година. Притоа беше констатирано дека банкарскиот систем и натаму ја одржува својата стабилност, a неговата отпорност на шокови бележи подобрување. Како што беше истакнато на седницата, второто …

Повеќе »