avtorot23

МАН и новинарите се на линија со Европа

Претседателката на Македонската асоцијација на новинари (МАН) Ивона Талевска оствари важни и корисни средби со генералниот секретар на Европската федерација на новинари Рикардо Гутиерез и Џереми Дир – заменик генерален секретар на Меѓународната федерација на новинари. На средбите кои ги имаше МАН со високите преставници на Европската и Меѓународната федерација …

Повеќе »

АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „КРЕАТОРИ НА СТОЛЕТИЕТО“ ЗА ОСОБЕН ПРИДОНЕС ВО РАЗВОЈОТ НА ИДЕИ, ИНОВАЦИИ И ИНВЕСТИЦИИ ВО ПРЕТПРИЕМНИШТВОТО ВО   СРЕДНА И ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Во присуство на високи претставници на државата, бизнис секторот и меѓународниот економски форум „Перспективи“, денес на градежната компанија Адора инженеринг ѝ беше доделена големата интернационална награда „Креатори на столетието“ за особен придонес во развојот на идеи, иновации и инвестиции во претприемништвото во Средна и Југоисточна Европа од страна на Меѓународниот …

Повеќе »

Биткоин го достигна највисокото ниво за последните шест месеци

Акциите на Биткоин скокнаа на нов шестмесечен максимум денес, достигнувајќи 5.700 долари. Ова е највисока вредност на криптовалутата во последните 6 месеци. Според трговците, благодарноста се должи на техничките прилагодувања, бидејќи нема вести што би можеле директно да влијаат на дигиталната валута. Акциите на другите големи криптопови како Ethereum и …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната …

Повеќе »

Народната банка ја додели Годишната награда за 2019 година

Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството за 2019 година. Нејзин добитник е м-р Тереза Кочовска, наградена со прва награда за трудот „Меѓусебното дејство на условната (најниско прифатливата) плата и траењето на невработеноста: Емпириски докази од Македонија”. Денес во …

Повеќе »

МЗШВ: Со модерно решение за градобијна заштита ќе се заштитува земјоделското производство од град

Поради сѐ позачестените негативни последици од климатските промени и појава на град, Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, интензивно работи на мерки со кои што ќе се заштити земјоделското производство од штети од временските непогоди, конкретно од град. Во моментов е во завршна фаза воспоставувањето на модерно решение за градобијна …

Повеќе »

Управата за храна и лекови на САД (FDA) ја одобри продажбата на IQOS уредите на Филип Морис

Одлуката ќе ја зајакне позицијата на компанијата во намерата за промоција на производите со “намален ризик”, бидејќи цигарите полека излегуваат од мода Регулаторите му дадоа на Philip Morris International зелено светло за продажба во САД на нивните уреди кои го загреваат тутунот, отворајќи го патот за тутунскиот гигант да се …

Повеќе »

Премиерот Заев: Намаувањето на ДДВ за испорака на топлинска енергија ќе носи годишна заштеда од скоро над 2600 денари

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со министерот за финансии, Драган Тевдовски, заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули, претседателот на Регулаторната Комисија за енергетика, Марко Бислимоски, како и секретарот на Град Скопје, Викторија Аврамовска-Мадиќ, денеска присуствуваа на состанокот на Интер-ресорската работна група за …

Повеќе »

Богоев, од 06-ти до 11-ти мај, ќе биде во студиска посета на Германија

На покана на Фондацијата Friedriech Ebert Stiftung (FES), градоначалникот на Општина Карпош Стефан Богоев, од 06-ти до 11-ти мај, ќе биде во студиска посета на Германија. Заедно со претставници од локалните самоуправи на повеќе земји, во меѓусебните дискусии, ќе разменат искуства во врска со социо – еколошките трендови во општините. …

Повеќе »