avtorot23

Предијабетес –  глобален клинички приоритет

Нарушената гликозна толеранција е здравствен проблем во пораст. Во 2017 година, бројот на возрасни лица од светската популација со нарушена гликозна толеранција изнесувал 352,1 милиони. Според Меѓународната федерација за дијабетес, до 2030 година, приближно 7% од светското население или околу 400 милиони лица, ќе има нарушена гликозна толеранција. Се проценува …

Повеќе »

Министерот Филипче: Со зголемувањата на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници

Министерството за здравство во правилна политика води вистинска грижа за здравствените работници. Од февруари 2020 година, платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, додека пак на медицинските сестри за 10%. „Со зголемувањето на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници. Тие да работат достоинствено дома, во јавните …

Повеќе »

Потпишан новиот Колективен договор на одбраната, продолжуваме да ги подобруваме условите за вработените во Министерството и Армијата

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска и претседателот на репрезентативниот Синдикат, Независниот синдикат на одбраната, Ванчо Исајов, денеска го потпишаа новиот Колективен договор за сите вработени во Министерството и припадниците на Армијата. Со овој договор, по предложените измени во Законот за одбрана и Законот за служба во Армијата, се оди уште …

Повеќе »

Одржана Јавна расправа за Нацрт-Планот за управување и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г.

Вчера, во Скопје, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање беше одржана првата од трите Јавни расправи за Нацрт-Планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г. и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното …

Повеќе »

Во септември 2019 година издадени 214 одобренија за градење

Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември 2019 година се издадени 214 одобренија за градење, што е за 2.3 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 988 722 илјади денари, што е за 3.0 …

Повеќе »

Министерот Филипче: Историски договор за рекордно зголемување на платите на здравствените работници и соработници

-Постигнавме историски договор за досега рекордно зголемување на платите на здравствените работници и соработници, почнувајќи од февруари 2020 год. Платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, а на медицинските сестри за 10%. Кумулативно заедно со сите други зголемувања од 2018 година наваму, основната плата на лекарот специјалист ја зголемивме …

Повеќе »

Кои се продажните цени на производителите на индустриски производи дома и во странство?!

Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки за 0.8 % на месечно ниво, а за 4.9 % на годишно ниво. Во септември 2019, во споредба со август 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, …

Повеќе »

Премиерот Заев и министерката Царовска се сретнаа со претставници на Сојузот на здруженијата на пензионерите

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска вчера се сретнаа со делегација на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија, предводена од претседателката на сојузот Станка Трајкова, како и пратеникот во Собранието Илија Николовски, како претставник на Партија на …

Повеќе »

На 12 ноември 1933 година Хитлеровата Националсоцијалистичка германска работничка партија доаѓа на власт во Германија

На 12 ноември 1933 година Хитлеровата Националсоцијалистичка германска работничка партија доаѓа на власт во Германија со мнозинска победа во собранието. Водачот на партијата, Адолф Хитлер, бил назначен за канцелар на Германија од претседателот Паул фон Хинденбург во 1933. По смртта на Хинденбург, Хитлер набрзина воспоставил тоталитаристички режим познат како Третиот …

Повеќе »