avtorot23

Од 29-ти мај до 1-ви јуни во Скопската чаршија, на кејот на Вардар и во Градскиот Парк – Skopje Light Art District 2019

ЈУ Универзална Сала и Град Скопје имаат чест да Ви го најават второто издание на фестивалот на светлината, Skopje Light Art District. Фестивалот, кој минатата година се одржа од 6-ти до 9-ти октомври, е замислен како надворешен фестивал со патека и стартна точка лоцирана во Старата скопска чаршија, која ќе …

Повеќе »

НЛБ Банка воведе нов БИЗНИС долгорочен денарски кредит за правни лица

НЛБ Банка воведе нов продукт за правни лица Бизнис долгорочен денарски продукт со намалена каматна стапка и без провизија за одобрување во периодот до 30.06.2019 година. Во промотивниот период сите нови корисници кои ќе аплицираат за Бизнис долгорочен денарски кредит можат да ги искористат следниве поволности:   НРКС + 2,2% – …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Само за основните животни трошоци потребни се 535 евра !

Само за еден месец, или во април во однос на март трошоците за живот што ги опфаќа Синдикалната минимална кошница се зголемиле за 140 денари. Според најновите податоци шт ги објавува ССМ, за да се подмират основните животни потреби во четвртиот месец од годинава биле потребни 535 евра, пишува неделната …

Повеќе »

МЗШВ: До 180 илјади денари неповратни средства за жени претприемачи од рурални средини

На вчерашната седница на Влада беше изгласана измената на начинот за остварување на правото за користење на мерката 115 „Поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство“, која е дел од Националната програма за развој на земјоделството и рурален развој за период од 2018-2022 година. Оваа мерка овозможува поддршка за …

Повеќе »

Северна Македонија и Албанија ќе основаат културно – информативни центри

На вчерашната Владина седница беше прифатен и Предлог – законот за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Северна Македонија и Советот на министри на Република Албанија за основање на Културно-информативни центри во Република Северна Македонија и Културно – информативни центри во Република Албанија. Со спогодбата се воспоставува правна рамка …

Повеќе »

Советот за реформа во јавната администрација констатираше дека се засилува динамиката на спроведување на мерките од Акцискиот план на Стратегијата за реформи во јавната администрација

Петтата седница на Советот за реформа во јавната администрација, се одржа денеска во Владата на Република Северна Македонија. Со седницата претседаваше премиерот Зоран Заев. На седницата беше усвоен Записникот од претходната седница на Советот и согласно воспоставената пракса Министерството за информатичко општество и администрација ќе го објави на својата веб …

Повеќе »

Природното и културно наследство на Охридскиот регион не припаѓа само нашата земја, туку на целиот свет

Владата на Република Северна Македонија пристапува со внимание и сериозност кон комплексните состојби со кои се соочува светското природно и културно наследство во Охридскиот регион години наназад. Долгогодишното лошо управување со регионот и мегаломанските проекти кои беа закана за езерото и националниот парк беа причина УНЕСКО да испрати мониторинг мисија …

Повеќе »

Нова дестабилизација на временската состојба

И пак од четврток 23 / 5, во Македонија очекуваме нова дестабилизација на временската состојба, особено во попладневните и вечерни часови. Дестабилизацијата ќе резултира со развој на нестабилна облачност која ќе биде проследена со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Нестабилно време очекуваме и во денот петок. НАПОМЕНА: Со оглед …

Повеќе »

Неповратна финансиска поддршка за жените во висина од 3000 евра за инвестиции коишто ќе придонесат за развој на руралните средини.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во соработка со Министерството за труд и социјална политика и UN Woman, предложи, а Владата ја прифати Предлог – програма за изменување на Националната програма за развој на земјоделството и рурален развој за период од 2018-2022 година. Во насока на поддршка на жените од …

Повеќе »