avtorot23

Сопругата на претседателот Пендаровски, Елизабета Ѓоргиевска, и сопругите на амбасадорите, се вклучија во акцијата „Црвен аларм за женското срцево здравје”

Сопругата на Претседателот на Република Северна Македонија, Елизабета Ѓоргиевска, заедно со сопругите на амбасадорите акредитирани во државата, и амбасадорката на Украина, активно се вклучија во акцијата за јакнење на свесноста за женското кардиоваскуларно здравје „Црвен аларм за женското срцево здравје”. Денеска, со личен пример преку прегледи и разговори за ризиците …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска – Вујчиќ: Заеднички приоритет ни е зајакнување на финансиската стабилност на нашиот регион

Наш заеднички приоритет е секојдневно зајакнување на финансиската стабилност на нашиот регион и затоа заеднички работиме и ќе работиме на тоа во рамки на нашиот мандат. Во тој контекст, продолжуваме уште повеќе да разменуваме мислења и искуства и околу банкарската супервизија и регулатива, особено од аспект на спроведувањето на меѓународните стандарди и …

Повеќе »

Последен Инфо ден од втората сесија за ИПАРД Програмата 2014-2020

Во Кратово заврши последниот Инфо ден од втората сесија на Инфо денови организирани во склоп на Кампањата за Публицитет на ИПАРД 2014-2020. Ова беше 20-от Инфо ден каде претставници од Телото за управување со ИПАРД фондовите при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството …

Повеќе »

Отворено првото бесплатно училиште за музика, уметности и вештини за деца во социјален ризик

Здружението  ,,Проект Среќа“,   месецот на детето- ноември, го започна со долгоочекуваниот проект- Прво бесплатно училиште за музика, уметности и вештини ,,Гитари Дирки и Свирки“ Целта е да се создадат што повеќе услуги, со кои значително ќе се подобри квалитетот на живеење за децата со помалку можности ( во кои спаѓаат …

Повеќе »

ФОРМИРАН КЛУБ ЗА МЕНТАЛНА ХИГИЕНА

“Недела на дизајн во Скопје”, (Skopje Design Week) оваа година е под мотото ментална хигиена, алудирајќи на тоа дека негувањето на продуктивноста и иновативноста не треба да се случува само околу Неделата на дизајн, туку преку целата година. Skopje Design Week има амбициозна агенда да ги “зарази” сите да се …

Повеќе »

Собранието ги усвои измените на Законот за вино, се олеснуваат условите за производство на вино во малите семејни винарии

Собранието на Република Северна Македонија попладнево го усвои Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за вино. Со новите законски измени кои се правени во соработка со Здружението на мали винарии, Здружението на винарски визби и лабораториите кои прават анализи за грозје и вино, се овозможуваат низа поволности со …

Повеќе »

ОТСТРАНЕТИ 288 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

Во текот на изминатата недела (31.10 – 06.11.2019 година) со специјалните возила пајак се подигнати 288 возила од јавните површини. Од вкупниот број непрописно паркирани и подигнати возила, 48 се отстранети од зонските паркиралишта, а преостанатите 240 возила по налог на сообраќајната полиција по основ на сторени прекршоци: паркирање на …

Повеќе »

ГРАД СКОПЈЕ НЕМА ДА ТОЛЕРИРА НЕПРОПИСНО ПАРКИРАЊЕ НИ ЗА ДИПЛОМАТСКИТЕ ВОЗИЛА

Градот Скопје ги информираше сите претставништва на странски држави во нашата земја дека своите службени возила треба да ги паркираат исклучиво на предвидените паркинг-места во градот, а во спротивно, возилата со дипломатски таблички ќе имаат ист третман од ЈП „Градски паркинг“ како и сите други непрописно паркирани возила. Во изминатиов …

Повеќе »

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2019 – 2022 година

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај, ноември 2019 година. Во извештајот се вклучени и најновите макроекономски проекции на Народната банка, коишто претпоставуваат стабилен домашен амбиент, натамошен прилив на странски инвестиции, продолжување на јавниот инфраструктурен циклус, како и раст на …

Повеќе »