avtorot23

Група на граѓани набрзо ќе достави иницијатива до Уставниот суд за падне спорниот профитерски ДУП во Хром

Советниците на СДСМ, на предлог на градоначалникот Александар Наумовски, на седница на советот донесоа нов ДУП за населба Хром, со кој предвидуваат изградба на околу 100 згради за колективно домување во оваа населба. Имајќи во предвид дека ДУП-от беше носен во една нетранспарентна, сомнителна постапка и со истиот се предвидуваат …

Повеќе »

Вкупниот промет во индустријата бележи опаѓање кај Капитални производи за 7.8 % и Tрајни производи за широка потрошувачка за 8.1 %.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во август 2019 година, во однос на август 2018 година, изнесува 98.2. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во август 2019 година, во однос на август 2018 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 2.7 …

Повеќе »

Град Скопје поднесе Барање за издавање лиценца  за дистрибуција на топлинската енергија до Регулаторна комисија.

Во прилог на Барањето за издавање на лиценца за дистрибуција на топлинска енергија е поднесена  документација со која се потврдува дека  АД ГЕС-СКОПЈЕ е единствено правно лице кое има востановено трајно право на користење на недвижни ствари-линиски инфраструктурни објекти, енергетска инфраструктура-топловоди во сопственост на Република Северна Македонија коишто се наоѓаат …

Повеќе »

Со ребалансот на буџетот се предвидени нови 915 милиони денари за исплата на финансиски средства на земјоделците

На предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на оваа седница е усвоена Предлог – програма за изменување и дополнување на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, според која со ребалансот на буџетот на Република Северна Македонија се предвидени нови 915 милиони денари за исплата на …

Повеќе »

Владата ја разгледа и усвои Информацијата за склучување Договори за доделување финансиска поддршка на 170 компании

Редовната 159-та седница на Владата се одржа во Битола, како прва седница во низата што во наредниот период ќе се одржуваат во различните региони во државата. На оваа своја седница, Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за склучување Договори за доделување финансиска поддршка на 170 компании, …

Повеќе »

Регионот  треба да размислува за заедничка социјална платформа која ќе донесе благосостојба за сите

Регионот треба да размислува за заедничка социјална платформа и треба да размислува за заеднички политики за заеднички социјални политики кои ќе донесат до благосостојба за сите. Верувам дека ќе успееме сите заеднички да го направиме тоа. Денеска ја објавивме новата минимална плата таа сега ќе биде 14.500 денари. Обврска ни …

Повеќе »

Отсега, вашето омилено Старбакс кафе заедно со Виталиа мусли…

Најпознатата македонска компанија за здрава храна, Виталиа, започна соработка со светскиот бренд на кафе – Старбакс. Посетителите на Старбакс Белград, освен што можат да ги консумираат најпознатите брендови на кафе отсега ќе уживаат во свежите десерти  припремени со Виталиа гранола мусли. „Изборот на Старбакс да започне соработка со Виталиа е големо признание …

Повеќе »

Република Северна Македонија доби признание –  FDI’S GLOBAL FREE ZONES OF THE YEAR 2019 AWARDS

Слободните зони во Република Северна Македонија – ДТИРЗ е добитник на наградата на ФДИ за глобални слободни зони за 2019 година. Оваа награда е верификација на заложбите на Владата на Република Северна Македонија и нејзиниот економски тим за создавање на подобри услови за поттикнување на нови инвестиции и проширување на …

Повеќе »

ИКТ компаниите прават голем исчекор напред со приклучување кон професионалните пензиски шеми

Моќта и ефектите од работата на ИКТ секторот и компаниите во него сé повеќе расте и се зголемува. Како што се одвива дигитализацијата на македонските компании, така се зголемува и потребата од ИКТ компании, а тоа го следи и бројноста на истите. За растот на овој сектор зборуваат и бројките …

Повеќе »