Фото: Профимедиа

Балканската багер мафија си работи во Германија: Погледнете како крадат моќни машини од 200.000 евра (Видео)


„Мафијата на багерот“, користејќи лажен идентитет, краде багери, натоварувачи и други градежни машини со тежина до неколку тони во Германија. Полицијата обично ги прекинува истрагите, а машините завршуваат на Балканот.

Цепелин е водечка компанија за изнајмување градежни машини, а една од вработените во компанијата забележала дека клиентот на багерот може да биде криминалец “, пишува Шпигел во текстот под наслов „ Мафијашки багер “.

Германското списание забележува дека вработената во „Цепелин“ била предупредена од саксонскиот Бауцен: „Таа веднаш повикала полиција, но кога полицајците се појавиле на градилиштето еден час подоцна, веќе било доцна. Жолтиот багер од 15 тони – кој чини речиси 200.000 евра – едноставно исчезнал “. Еден очевидец подоцна изјавил дека го видел багерот како се натоварува на нов црвен камион мерцедес со хрватски регистарски таблички.

Тоа е професионална банда која „работи во одличен стил“, пишува Шпигел. „Огромни градежни машини, натоварувачи и багери исчезнуваат, а трагата на’ мафијашката багерија ’води кон Балканот – кон Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина“, пишува германскиот весник, додавајќи дека машините прво се чуваат во изнајмени простории. „Сторителите ги менуваат ознаките за типот, бројот на шасијата… Транспортот преку границата го преземаат компании од Источна Европа. Штетата е во милиони. Само во Хамбург, 16 натоварувачи на Цепелин исчезнаа во последните три години “.

 

Жртвите изгубија надеж дека полицијата ќе им помогне. „Секако, ние известуваме за случаи“, велат во „Цепелин“, „но службите истражуваат само на локално ниво и секоја започнува од нула“. И во исто време, постои истата шема што се следи низ целата земја “.

„Сепак, детективите успеаја да пронајдат неколку машини во Хрватска и Словенија. Локалната полиција не се двоумеше како Германците и веднаш ги заплени машините. Меѓу нив беше и жолт багер од Кобленц, кој сега, како што велат во „Цепелин“, стои на паркингот покрај границата и чека да биде вратен во Германија. „Пред тоа, германските истражни тела мора да ги разјаснат сите формалности – а тоа може да потрае и време“, заклучува Шпигел.


Видете следно

За еден ист стан во Скопје капар плаќаат тројца купувачи, пријавен агент за недвижности

По неколку години, повторно манипулација со продавање на станови. За еден ист стан во Скопје, …