Bayer скратува 12.000 работни места


Германскиот фармацевтски гигант Баер (Bayer) објави дека ќе скрати 12 000 работни места во светот во обид да ги намали трошоците, пренесоа светските агенции. Компанијата со седиште во Леверкузен додаде дека деталите од планот за намалување на нејзините вработени, чиј број достигнува вкупно 180 200 лица, ќе бидат допрецизирани во следните месеци.

Сепак, значителен број на технолошки вишок ќе биде во Германија. Планот вклучува продажба на својата ветеринарна дивизија за зајакнување на основната дејност во фармацијата и земјоделството.

Баер го купи американскиот производител на семиња и хербициди Монсанто (Monsanto) оваа година за 63 милијарди долари, потсетуваат американските медиуми.

Со ефектот од стекнувањето на Монсанто и другите мерки за подобрување на ефикасноста и структурата, вклучувајќи ги отпуштањата на работни места, Баер очекува годишни засилувања од 2,6 милијарди евра од 2022 година, посочува компанијата. Дел од средствата ќе се користат за подобрување на конкурентноста и иновативноста во нејзините поделби.


Видете следно

Подобра бизнис клима во Македонија преку реформи во секторот туризам и угостителство

Денеска, 11.12.2018 година, Стопанската комора на Македонија и другите партнери на Проектот на УСАИД „Партнерство …