Белгиските власти ги обвинија HSBC за даночни измами


Властите во Белгија ја обвинија филијалата на британската банка HSBC во Швајцарија за даночни измами. Тие тврдат дека од финансиската институција придонесуваат на богатите Белгијци да кријат приходи и да избегнуваат оданочување.
На тој начин Белгија била оштетена со стотици милиони евра.

Во соопштението, белгиските власти ги обвинија HSBC дека свесно ги охрабруваат даночните измами преку офшор компании во корист на одредени привилегирани клиенти на банката. Според нивните информации даночните измами биле извршени преку офшор компании со седиште во Панама и девствените острови.

Во октомври, полицијата во Белгија изврши претреси во домовите на 20 клиенти на HSBC поврзани со обвинувањата. Во последните неколку години финансиска институција упати серија на казни за различни прекршоци. Најчесто кон неа упатувала обвиненија за манипулации на девизните курсеви.

Минатата недела стана јасно дека светските банкарски регулатори заработиле вкупна парична казна во вредност од 3,4 милијарди долари на пет големи банки, вклучувајќи UBS, HSBC и Citigroup. Обвинението кон финансиските институции е за манипулирање со цените на меѓународните девизни пазари. Санкциите беа наметнати и на Royal Bank of Scotland и JPMorgan.

 


Видете следно

Шахпаска: Пензиите ќе се исплаќаат редовно, во јануари ќе бидат зголемени

Пензиите ќе се исплаќаат редовно, а во јануари пензионерите ќе го добијат и законското усогласување, …