Безос ја финализира зделката за “Вашингтон пост”


Основачот и извршен директор на Amazon, Џеф Безос, ја финализира трансакцијата за стекнување на весникот “Вашингтон пост”. За целта тој ќе плати 250 милиони долари, потсетува Стандард њус.

На овој начин беше ставен крај на четири генерации контрола на фамилијата Греам, над една од водечките новински компании во САД.

Во 1933 година Јуџин Мајер се стекнува со “Вашингтон пост” кој е во банкрот за време на Големата депресија. Потоа весникот се пренесува на зет Филип Греам.

Неговата сопруга Кетрин Греам ја презема сопственоста по самоубиството на нејзиниот сопруг и го прикажува весникот до светска слава.

Госпоѓа Греам почина во 2001 година, а потоа “Вашингтон пост” паѓа во рацете на нејзиниот син Доналд Греам.


Видете следно

Поставени основите за национална стратегија за намалување на загуби и отпад од храна

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, беше дел од консултативна работилница за …