Бочварски: Инвестиравме преку 50 милиони евра во патишта во Истокот за регионално поврзување со Република Бугарија.


Создаваме комплетна слика за патната инфраструктура во Истокот, инвестираме преку 50 милиони евра за поврзување на општините меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, како и за поврзување на бизнис секторот. Инвестираме во нова патна инфраструктура, инвестираме во добрососедство со Бугарија, истакна министерот за транспорт и врски Благој Бочварски при денешната посета во општина Делчево.

Министерот потенцираше дека сите регионални правци се рехабилитирани во Источниот дел на државата за да се создадат услови за економски развој на пограничните општини како и отворање на нов граничен премин со Бугарија.

“Изграден е првиот дел од експресниот пат Штип – Кочани, се гради и вториот дел кој е значаен за цела Источна Македонија и за поврзување со Бугарија. Ја реконструиравме обиколница Кочани, потоа регионалниот пат од Кочани до Делчево. Во Делчево ги реконструиравме сите регионални правци, го реконструиравме и патниот правец од Берово до Клепало каде создаваме можност за отворање на нов граничен премин со Република Бугарија и каде имаме заеднички интереси. Даваме комплетна слика на патата инфраструктура во Истокот, инвестираме околу 50 милиони евра за поврзување на општините меѓу двете страни на границите и за поврзување на бизнис секторот. Инвестираме во патната инфраструктура, инвестираме во добрососедство со Бугарија,” изјави Благој Бочварски министер за транспорт и врски.

Министерот заедно со градоначалникот на општина Делчево, Горан Трајковски, извршија увид во рехабилитација на регионалниот пат од Делчево преку Бигла до Виница.
Министерот Бочварски потенцираше дека ова е многу важен проект за жителите од Делчево, Виница и неколку населени места што гравитираат околу овие општини. Инвестицијата е вредна 1,3 милиони евра.

За општина Делчево, реализираните проекти значат подобра економска поврзаност со пограничните општини од Република Бугарија.

“Ова се најголемите вложувања во инфраструктурата во Делчево и во Истокот последите триесетина години. Во однос на патот од Делчево до Виница преку Бигла, тој е од особено значење за сите жители од двете општини како и неколку населени места што гравитираат овде. Патот ќе се прошири од 3 на 5 метри со што се создаваат нормални услови за сообраќај, поголема безбедност во сообраќајот и подобра комуникација меѓу Делчево и Виница” изјави Горан Трајковски градоначаликот на општина Делчево

Претходно, министерот оствари средба со градоначалникот на која разговраа за реконструкција на неколку локални улици во општината преку проектот за санација и изградба на локални патишта кој се реализира преку Министерството за транспорт и врски.


Видете следно

Кина ги надминува Соединетите држави и станува најголемата економска моќ

Кина може да ги надмине Соединетите држави како најголема економија во светот, вели економистот на …