Бугарија на четврто место во ЕУ по економски раст


Економскиот раст на Република Бугарија во третиот квартал од годината е 3,7%, соопшти НСИ. Ова ја става државата на четвртото место во ЕУ. Растот на бруто-домашниот производ (БДП) е повисок само во Унгарија (+ 4,8%), Естонија (+ 4,1%) и Полска (+ 4,1%), според податоците што сега се достапни на Евростат. Најлоши во ЕУ се Италија (+ 0,3%), Германија (+ 0,5%) и Велика Британија (+ 1%).

БДП-то на Република Бугарија во третиот квартал од 2019 година изнесува 31,764 милијарди лева. Во однос на претходниот квартал, економијата пораснала за 0,8% и по глава на жител изнесува 4544 лева на БДП.

Во кварталот, најголем раст бележи секторот финансиски и осигурување за 6,4% на годишно ниво. Ова главно се должи на силниот раст на хипотеките и потрошувачките заеми.

Во последната година се забележува зголемен интерес за купување домови и подготвеноста на луѓето да трошат повеќе за мебел за дом. Во секторите Градежништво и работење со недвижнини, растот е соодветно 4,7% и 4,2%.


Видете следно

МТСП: Во тек е третата и последна дополнителна исплата на правата од социјална и детска заштита за месец 08/2020 година

Министерството за труд и социјална политика информира дека во тек е третата и последна дополнителна …