Бугати го покажа својот најмоќен суперавтомобил


Centodieci е најновиот суперавтомобил од францускиот производител, создаден за да ја одбележи 110-годишнината на Bugatti.

За разлика од 18,7 милиони американски долари на „Воит Воир“ на Бугати, овој модел е изграден за брзина. Компанијата произведе само 10 парчиња на Centodieci, кои имаат Bugatti 8,0-литарски W16 мотор. Производителот додаде дополнителен внес на воздух за да помогне во ладење на моторот.

„Со Centodieci, ние му оддаваме почит на спортскиот супер EB110, кој беше создаден во 90-тите години и е многу значаен дел од нашата традиција“, рече претседателот на Бугати, Стефан Винкелман во соопштението за печатот.

Бугати ја ограничи максималната брзина на возилото на 236 км на час. Белата боја на автомобилот исто така не е случајна.

„Со белата боја, ние демонстрираме остар контраст на Ла Војтит Ноир, црниот автомобил претставен во март: две сосем спротивни, но сепак поврзани сили, како јин и јанг“, рече Винкелман.

Моделот ќе чини приближно 10 милиони долари.


Видете следно

Истражување: Речиси секој наставник користи дигитални алатки во наставата

Речиси секој наставник користи дигитални алатки во наставата, покажува истражување во рамки на проект за …