НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Спасевска, кандидат за ректор: 5% од меѓународните проекти на УКИМ за наука и млади истражувачи место авторски хонорари на дел од менаџерскиот тим во ректоратот

„Транспарентност, отчетност и академска и студентска автономија во идното работење на УКИМ се главните приоритети на кои се темели програмата за „Европско образование на УКИМ”. Некако Законот за високо образование, донесен во 2018 година, ни овозможи академска слобода во однос на државата, но внатре на УКИМ многу малку зборуваме за …

Повеќе »

Врвно британско образование во регионот преку СИТИ Колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк

Објаснуваат професорите од катедрата за Бизнис администрација и економија и Компјутерски науки Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, СИТИ Колеџ е единствена меѓународна институција која што им овозможува на студентите во регионот да имаат директен пристап до врвно британско образование. Како интегриран ентитет на Универзитетот Јорк, претставува центар за поврзување на …

Повеќе »

Спасевска, кандидат за ректор: Ректор на УКИМ не треба да биде бизнисмен, туку искусен професор кој ќе вложува во студентите и науката

“УКИМ не е бизнис, ниту пак ректорот треба да биде бизнисмен. На УКИМ треба да дојде ректор кој е професор, кој има исклучително големо искуство со студенти, со наука и меѓународна соработка”, вели проректорката за настава на УКИМ и кандидат за ректор, Христина Спасевска во вечерашната дебата во Топ Тема …

Повеќе »

Спасевска, кандидат за ректор: УКИМ треба да биде втор дом на студентите подготвувајќи ги најдобрите професионалци

 “УКИМ треба да има студиски програми препознатливи како од нашата бизнис заедница, така и меѓународно. На нашите студенти УКИМ треба да им биде втор дом. Ние не треба да подготвуваме студенти и професионалци за утре, туку за иднината. Треба да се грижиме за нив дали начинот на кој ги конципираме …

Повеќе »

Спасевска, кандидат за ректор: УКИМ не се наметна во креирањето на националните образовни политики и затоа образованието трпи

„Како голема и влијателна институција УКИМ не се наметна во креирањето на националните образовни и научни политики. Овие триесет години дозволивме образованието да трпи со носењето на брзи и неиздржани законски решенија. Не се изборивме за финансиска автономија, заеднички со државата да планираме нашиот буџет на мерливи критериуми што овозможуваат …

Повеќе »

Спасевска: Помалку пари за ректорот, повеќе за науката, истражувачите и вработените

“Помалку пари за ректорот, а повеќе за науката, истражувачите и вработените. Ќе го намалам додатокот за ректор, да биде споредлив со просечната плата на професор на УКИМ, а средствата ќе бидат насочени во нова програма за финансирање на младите истражувачи и нивните ментори. Кога го имате првото место помеѓу еднаквите, …

Повеќе »

Спасевска: Само со вклучување на целиот научноистражувачки потенцијал и политичка одлука на државата може да го вратиме УКИМ помеѓу првите 1000

„Инволвираност на целиот научноистражувачки потенцијал на универзитетот, но пред се политичка одлука на државата да го има најдобриот универзитет помеѓу првите 1000 е клучен фактор за враќање на УКИМ помеѓу високо етаблираните универзитети во светот. Ќе се направи фонд за наука, во кој освен постоечкиот буџет ќе се додадат и …

Повеќе »

Семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“

Во организација на Сити колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, денеска во Скопје се одржа семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“ (Deep Learning Neural Networks). Семинарот го водеше д-р Константинос Димопулос, вонреден професор и академски директор за постдипломски програми во одделот за Компјутерски науки на Сити …

Повеќе »

Повик за средношколци за учество на летен воен камп за млади во Црна Гора

Пет средношколци од земјава имаат можност да учествуваат на летен воен камп за млади од 26 јуни до 10 јули 2023 во Црна Гора. Министерствата за образование и наука и за одбрана го објавија повикот за кампот на кој ќе учествуваат и средношколци од Црна Гора. Како што објави МОН, …

Повеќе »

УКИМ ќе ја утврди листата на кандидати за нов ректор, пријавени шестмина за изборите на 30 мај

Универзитетската изборна комисија денеска на состанок треба да ја утврди листата на кандидатите кои ќе влезат во трка за прв човек на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје на изборите на 30 мај. Рокот за поднесување кандидатури истече вчера и во Архивата на УКИМ биле примени пријавите на шест професори од …

Повеќе »