НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кои се предностите, а кои недостатоците на онлајн наставата – интервју со професор Тамара Јолевска Попов од Американската Гимназија Скопје

Вие сте професорка во Американската Гимназија Скопје. Како е да се работи со ученици во тинејџерски години? Јас сум просветен работник повеќе од 10 години со искуство во мноштво приватни училишта во главниот град и тоа на ученици од сите возрасти. Мора да признаам дека тинејџерскиот период е, за мене, …

Повеќе »

Нова македонска стартап иновација за помош на најзагрозената индустрија од пандемијата

Многу бизниси на светско ниво и во Македонија моментално се затворени поради глобалната пандемија и соочени со финансиски проблеми – не остваруваат приход. Како резултат на тоа многу вработени не земаат плата или истата е намалена, а и дел од овие претпријатија се под значителен ризик на банкрот. Гетаут ДООЕЛ …

Повеќе »

Хрватскиот форум и Македонско-хрватското друштво го поздравуваат ангажманот на ЕУ и на Загреб кон Западниот Балкан

Хрватски форум и Македонско-хрватското друштво го поздравуваат досегашниот ангажман на ЕУ посветен на земјите од Западен Балкан, како и јасната проактивност на Хрватска како актуелен претседавач со ЕУ преку недвосмисленото ставање како приоритет на проширувањето на ЕУ. Сметаме дека е потребно на утрешниот онлајн самит на ЕУ и Западен Балкан, …

Повеќе »

CELTA центарот на ИБУ стана дел од Кембриџ за сертифицирање наставници по англиски јазик

CELTA центарот при Меѓународниот Балкански Универзитет стана овластен центар во Република Северна Македонија од Cambridge Assessment English, дел од Универзитетот во Кембриџ, за сертифицирање предавачи по англиски јазик (ELT) за студенти кои говорат други јазици. Станува збор за сертификат кој е меѓународно признат, високо почитуван и претставува репер за квалитет, …

Повеќе »

Гугл и Епл: Корона апликацијата нема да ги чува Џи-Пи-Ес податоците

Компаниите Гугл и Епл соопштија дека ќе ја забранат употребата на функцијата за следење на локацијата од апликации што се во развој и работат на забавување на ширењето на новиот коронавирус. Епл и Гугл, чии оперативни системи имаат 99 отсто од паметните телефони, објавија минатиот месец дека заедно ќе работат …

Повеќе »

 Дали ќе ја сменат иднината? Виртуелна и Аугментирана реалност отвораат нов свет на можности

Виртуелна реалност (VR) е употреба на компјутерска технологија за создавање симулирана околина. За разлика од традиционалните кориснички интерфејси, VR го става корисникот директно во искуството. Наместо да гледаат екран пред нив, корисниците се нурнати во искуството и можат да комуницираат во тродимензионален свет. Со симулирање на колку што е можно …

Повеќе »

Доцент д-р Пешевска: Грижете се за менталното здравје во време на коронавирус

Голем број на чувства нѐ преплавуваат размислувајќи за коронавирусот. Се грижиме за себе и за здравјето на нашите најблиски. Некако сегашноста ни изгледа збунувачка, а иднината неизвесна. Но, додека најмногу внимание посветуваме на нашето физичко здравје, често забораваме дека исто така многу значајно е да се грижиме и за нашето …

Повеќе »

Адеми: Не сакаме училиштата да бидат жаришта за ширење КОВИД-19

Здравјето на учениците е клучно. Не сакаме училиштата да бидат жаришта за ширење КОВИД-19. Јасно е дека не постои замена за наставата во училница, но во овој момент онлајн процесот е најсоодветен. Апелираме до сите наставници да продолжат одговорно и професионално да ја вршат својата работа, да дадат придонес за …

Повеќе »

НСП: Да се потпишат 532 решенија на приправниците и тие да почнат со работа

Независниот синдикат на полицијата (НСП) денеска на прес-конференција побара да се потпишат 532 решенија, да им се врачат на приправниците и тие да почнат со работа во рамки на МВР. Претседателот на НСП Гоце Делчев Тодев соопшти дека поднеле барање до премиерот, министерот за внатрешни работи и дополнителниот заменик-министер за …

Повеќе »