НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кабинетот на Претседателот го посетија 20-тина млади луѓе во рамки на проектот „Учиме право”

Во рамки на проектот „Учиме право” (Street Law) на Младинскиот образовен форум, преку кој младите се едуцираат за човековите, граѓанските и политичките слободи и права, демократијата и концептот на владеење на правото, Европската Унија и процесот на евроинтеграција на нашата земја, денеска Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија го …

Повеќе »

Ова се најуспешните матуранти – првенци на генерацијата 2016 – 2020 и 2017 – 2020 од 23 скопски средни училишта

Градоначалникот Петре Шилегов денеска додели специјални признанија и парични награди на 32 матуранти – првенци на генерацијата 2016 – 2020 и 2017 – 2020 од 23 скопски средни училишта, на традиционалната манифестација „Средба на првиот со најдобрите“, што се одржа во Куршумли ан. Годинава наградуваме 32 првенци на генерација од …

Повеќе »

Идната недела пријавување за упис на УКИМ, слободни се 10 798 места

Скопје, 25 август 2020 (МИА) – Пријавувањето за упис во прва година на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје ќе се спроведе в понеделник и во вторник (31 август и 1 септември). Прелиминарната ранг-листа со резултати од успехот од средно образование ќе биде објавена на 3 септември, конечната ранг-листа …

Повеќе »

Протест на родителите во Квебек поради враќањето на децата на училиште

Околу стотина родители и наставници се собраа во Монтреал, повикувајќи ја владата на Квебек да го промени планот за враќање на децата во училиштата, со надеж дека промената е сè уште можна пред да почне наставата. Загрижените семејства и училишниот персонал вчера одржаа собир пред канцелариите на Министерството за образование …

Повеќе »

Почна првиот уписен рок на Универзитетот „Гоце Делчев”-Штип

Штип, 24 август 2020 (МИА) – Универзитетот „Гоце Делчев”-Штип од денеска до 1 септември го реализира првиот уписен рок за прием на студенти за академската 2020-2021 година, кој ќе се спроведе според здравствените протоколи. Слободни се 3800 места за идни студенти за 90 студиски програми на 12 факултети и три …

Повеќе »

Општина Кисела Вода времено ќе ангажира 15 образовни асистенти

​ Петнаесет лица со завршено високо образование од профилот дипломиран дефектолог, педагог, психолог, професор ( одделенски, предметен) ќе бидат времено вработени од страна на Општина Кисела Вода преку Програмата „Општинско-корисна работа”, проект “УЧИМЕ, СЕ ВОСПИТУВАМЕ, ДРУГАРУВАМЕ”. Врз основа на Договорот за соработка помеѓу Агенцијата за вработување на РСМ (АВРСМ), Програмата …

Повеќе »

Сојузот на средношколци идниот понеделник со протест ќе бара комбинирана настава

Скопје, 24 август 2020 (МИА) – Сојузот на средношколци информира дека за понеделник, 31 август, го одложува протестот што го најави за петок затоа што 28 август е неработен ден за верскиот празник Голема Богородица. Протестот ќе биде против одлуката за целосно онлајн-настава. Сојузот се залага за комбиниран модел и …

Повеќе »

Боев за МИА: Студентите задоволни од онлајн наставата, неминовна промена на правците на образовните политики

Новонастанатата ситуација предизвика реакција и кај студентите и кај професорите на Универзитетот „Гоце Делчев”-Штип, и заедно дојдовме до став дека целта на Универзитетот е да не се прекине образовниот процес и дека ги имаме сите услови за успешно да го завршиме семестарот. Сите го прифативме тој предизвик, на крајот од …

Повеќе »

ФИТР анализа: домашните компании подготвени за инвестиции за излез од кризата

Во периодот од 24 јули до 19 август, ФИТР спроведе анкета – прашалник, на кој одговориле 256 домашни компании. Од нив во најголем дел се микро 57% (145) и мали 31% (79), но свој придонес дале и 10% (26) средни и 2% (6) големи претпријатија. Тие направија евалуација во повеќе …

Повеќе »