НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Во општина Могила успешно се произведува енергија од отпадна слама

Користење на неупотреблива слама од житни култури за производство на пелети, со што се произведува топлина е проект кој и донесе големи бенефити на Општина Могила. Овој проект, што го реализира Општина Могила во соработка со Македонското научно друштво од Битола е потпишан во јуни 2015 година, во вредност од …

Повеќе »

Конект: На социјалното претприемништво му требаат адаптирани финансиски решенија    

Во Македонија се дефинира правната рамка за поддршка на социјално претприемништво во земјата, па согледување на состојбите на оваа тема е клучно за понатамошниот развој. Еден од најголемите предизвици во регионот е недостатокот на инвестиции и немањето на соодветни финансиски инструменти без кои социјалните претпријатија имаат потешкотии да го одржат …

Повеќе »

Нов предизвик од Solveo: Can you drop the (data)base?

Веќе добро познатата компанија меѓу студентите која што досега успешно има организирано веќе 5 натпревари за студентите од повеќето области, повторно ги предизвикува да се приклучат кон нивниот нов натпревар на тема ‘Развој и дизајн на дигитална платформа за поврзување на Македонскиот стартап екосистем со инвеститори’. За што поточно се …

Повеќе »

5-та Ротари конференција за професионална ориентација „Да останам или да заминам “

Доаѓа делот од годината кога матурантите стојат пред големата одлука за тоа каде да го продолжат образованиетo и кој факултет да биде одлучувачкиот фактор во исцртувањето на нивната професионална надоградба. Глобализацијата сè повеќе ги отвора портите кон светот и младите непречено можат да патуваат и да го продолжат своето образование …

Повеќе »

Скопје травел маркет 2017: Најдобрата дестинација за да се види светот

Скопје травел маркет 2017, кој свечено се отвори на 6ти и ќе трае до 8ми април на Скопски саем во Хала 3, е местото каде се претставуваат бројни туристички понуди и други можности од сферата на туризмот. Овој маркет е најдобрата дестинација за сите кои сакаат да го видат светот. …

Повеќе »

Постхумно објавена студијата „Решавање на транспортниот проблем со унгарски метод“

Неодамна, постхумно е објавена студијата „Решавање на транспортниот проблем со унгарски метод“ од истакнатиот општественик и статистичар Светлана Антоновска (1952-2016). Оваа студија од областа на применетата математика, којашто ја претставува најраната фаза на научната работа на Антоновска од периодот на седумдесеттите години на минатото столетие е прва од серијалот книги …

Повеќе »

HR менаџерот на FB ќе го отвори Global HR Самитот во Скопје

Глобал HR Самитот Скопје, Македонија е првиот меѓународен настан за човечки ресурси кој ќе се одржи на 29 септември 2017 година во Скопје и замислено е да вклучува презентации од страна на некои од најпознатите светски признати експерти за човечки ресурси и практиканти од Facebook, Unilever, Gazprom, ING и фармацевтскиот …

Повеќе »

ПРОМОВИРАНА ПРВАТА СТРАТЕГИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ НА ГРАД СКОПЈЕ

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Македонија, Луиза Винтон, денеска /04.04.2017 година/ присуствуваа на промоцијата на првата Стратегија за климатски промени на Град Скопје. Овој значаен документ со наслов „Отпорно Скопје“ (http://www.skopje.gov.mk/Uploads/Otporno%20Skopje%20Startegija%20mkd.pdf)  е изработена од експерти и граѓани …

Повеќе »

Иднината на технолошкиот напредок со Неотел

Развој на нови и постоечки производи, унапредување на технолошките капацитети и континуирано инвестирање во преносната и пристапната оптичка и безжична мрежа до крајните корисници насекаде низ земјата, се главните карактеристики и фокус на Неотел. Oснован со македонски капитал, Неотел во својата работа се истакнува со квалитетна услуга и производи кои …

Повеќе »