НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

100 пати побрза безжична конекција ќе го замени Wi-Fi-то

Li-Fi е технологија за размена на податоци со помош на светлината (VLC). Новата технологија расте многу забрзано и наскоро ќе започнеме да слушаме многу повеќе за оваа безжична технологија за размена на информации, која навистина може да ја замени познатата врска Wi-Fi. Во лабораториски услови беше постигната брзина со 224 Gb …

Повеќе »

Лидер Проект ги додели наградите за најдобрите бизнис идеи

На 20-ти мај заврши деветото издание на интензивната бизнис обука Лидер проект. Инструкторите на бизнис школото Ричард Ајви од Канада имаа можност да слушнат и оценат четириесет презентации на бизнис планови од страна на учесниците. На крајот беа доделени награди за најдобрите кои се одвоија од конкуренцијата според нивната уникатност, …

Повеќе »

Дизајн пракса – европска конференција за дизајн образование

Денес во Јавна соба со почеток во 17.00 часот започнува конференција на тема подобрување на дизaјн образованието во Европа. Реномирани дизајнери, професори по дизајн, дизајн менаџери и претставници од деловниот сектор нудат решенија за подобрување на дизајн образованието во Европа со цел дипломираните дизајнери да станат поатрактивни на пазарот на …

Повеќе »

Се одбележуваат деновите на електротеника

Во Средното електротехничко училиште на Град Скопје „Михајло Пупин“, свечено беше отворен петтиот по ред натпревар во знаење меѓу учениците од основните училишта од подрачјето на Град Скопје, кој се организира под мотото „Денови на Електротехниката“. Главна цел на натпреварот, кој ќе трае од 18 до 20 мај, е промоција …

Повеќе »

Olympia Motors со нов безбеден пристап и увид во сервисирањето на возилото

Основните начела на работењето на Olympia Motors се да продолжиме да бидеме партнер од доверба и сигурност за секој наш член од нашето семејство клиенти, со квалитетна и навремена услуга, преку континуирано следење на вредностите и стандардите за квалитет. Во време кога трендовите носат новитети во светски рамки, сакавме на …

Повеќе »

Рускиот конкурент на Smart, Provocator ќе чини 3500 евра

Руската компанија “Мироу” (Mirrow) планира на пазарот да лансира алтернатива на малолитражниот Smart Fortwo. Проектот на необичен градски автомобил е дело на московскиот дизајнер Александар Малишево. Во моментов колата, именувана “Мироу Провокејтор” (Mirrow Provocator) постои само во форма на компјутерски скици, но првиот прототип ќе биде подготвен уште оваа есен …

Повеќе »

Овој млад генијалец одби 20 милиони фунти за својата идеја

Да ви даде некој 20 милиони фунти за вашата идеја, веројатно веднаш би ги земале и не би се вртеле назад. Но, Тејлор Росентхал одлучи да ја задржи својата идеја за себе и да ги одбие огромната сума на пари. Младиот Американец бил на бејзбол турнир кога видел како едно …

Повеќе »

Google дава $ 20 на час за возачи на беспилотни возила

Google бара возачи, кои би учествувале во тестирањето на беспилотни возила. Огласот за работа се појави во американската агенција HireArt, и во неа се нуди плата од 20 долари на час и договори за период од 12 и 24 месеци. Тестовите на автономните автомобили ќе се одржуваат во Феникс, државата Аризона. …

Повеќе »

Дизајн пракса – европска конференција за дизајн образование

На 19. и 20. мај во Јавна соба и Европски универзитет Скопје ќе се одржи европската конференција за размена на научни и практични искуства во дизајн образованието. Дваесет експерти од областа на дизајнот и дизајн образованието ќе ги претстават своите идеи и предлози за унапредување на образованието и образување на …

Повеќе »