НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Северна Македонија, домаќин на третата меѓународна конференција за телекомуникации BalcanCom

Третата меѓународна конференција од областа на телекомуникациите, денеска официјално се отвори во Скопје. Оваа тридневна конференција годинава е на тема: „5G и понатаму“  (5G and Beyond), како предвесник на технологијата што ќе ја одбележи наредната декада. Иницирана од група еминентни научници, конференцијата прераснува во собир на релевантни истражувачи и се …

Повеќе »

ООУ„Св. Климент Охридски“ од Кисела Вода доби награда од Фондот за иновации и технолошки развој

На конкурсот „Предизвик за млади истражувачи 2″, ООУ„Св. Климент Охридски” од село Драчево, од Фондот за иновации и технолошки развој доби награда, финансирање на проект за „Квалитетот на воздухот во училницата” . Училиштето наградата ја доби во конкуренција од 88 пријавени/проекти. Училишен тим составен од учениците и наставничките: Петар Велковски, …

Повеќе »

AI преводот на Google сега може да го имитира гласот на говорникот

AI на Google продолжува да го подобрува својот превод на јазик и, заедно со подобрените семантички перформанси, го задржува вниманието во детали. Ова се однесува на гласовните карактеристики на софтверот. Оваа технологија сега е во можност не само да репродуцира звучно преведување, туку и да го дуплира оригиналниот тон на …

Повеќе »

34 Основни и средни училишта наградени на „Предизвик за млади истражувачи 2″ на ФИТР

Триесет и четири проекти на основни и средни училишта се наградени на „Предизвик за млади истражувачи 2″ на Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството за образование и наука. На финалниот настан кој вчера се оддржа во градскиот парк во Скопје директорот на ФИТР, Јован Деспотовски порача: …

Повеќе »

Општина Центар ги избра трите најдобри проектни решенија за трансформација на улицата „Мирослв Крлежа“

Општина Центар ги избра трите најдобри проектни решенија за трансформација на улицата „Мирослв Крлежа“ (поранешна„ Ѓуро Ѓаковиќ“). Проектните решенија се дело на студентите од деветтиот семестар (2018/2019) на Архитектонскиот факултет, кои под менторство на педагошкиот тим и стручните соработници во состав: Проф. Михајло Зиноски, Игор Котларевски, Мр. Кире Секулоски и …

Повеќе »

Димова: Европската младинска картичка е бесплатна, а може да ја добие секој млад човек во државата

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски и директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова, учествуваше на промоцијата на „Европската младинска картичка“. На промоцијата, на којашто присуствуваа студенти, средношколци и претставници на …

Повеќе »

Македонска берза и официјално ја претстави crowdfunding платформата Funderbeam – нов модел за финансирање на македонските компании во рана фаза на развој

Во среда, на 5ти јуни со почеток во 15:00 часот во Public room, Македонската берза и официјално ја претстави crowdfunding платформата Funderbeam пред сите заинтересирани за овој вид на шеми за колективно финансирање.   Имајќи ја предвид воспоставената соработка помеѓу Funderbeam SEE и Maкедонска берза оваа глобална и иновативна crowdfunding платформа …

Повеќе »

Етнички права без сепаратизам – Прва научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН)

Вчера, 6 јуни 2019 година, во Скопје, Универзитет Американ Колеџ Скопје беше домаќин на Првата научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН), на која учествуваа 50 научници и истражувачи од 27 европски земји. Оваа работна средба е дел од активностите во рамките на проектот за нетериторијална автономија, кој …

Повеќе »

Вонреден инспекциски надзор: Дали и како станал професор најскандалозниот министер за култура?!

Во врска со изнесените наводи за нерегуларности во постапките за избор во наставно-научни звања на посочените лица (актуелни функционери), членови на Владата на Република Северна Македонија утврдени од страна на Државниот просветен инспектор Ѓорѓи Илиевски на Универзитетот во Тетово од државниот просветен инспекторат известуваат: „Наводите за нерегуларностите изнесени од страна …

Повеќе »