НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ПРОМОЦИЈА НА КОЛУМНИТЕ НА ПРОФ. Д-Р ЃОРЃИ МАРЈАНОВИЌ – ЈА ПРОДОЛЖУВАМЕ БОРБАТА НА ПРОФЕСОРОТ !!!

На 18 Октомври (петок) во 12:00 часот во свечениот амфитеатар на Правен факултет при УКИМ ќе се промовира книгата „Колумни” на професорот Марјановиќ, пишувани за „Дневник” во период од 1998 до 2006 год. Организатори на настанот се Фондацијата Ѓорги Марјановиќ и Правниот факултет „Јустинијан Први”. Промотори: Владимир Петрушевски Фили, претседател на Фондацијата …

Повеќе »

ЈП Водовод и Канализација – Скопје, продолжува со инвестицискиот процес за подобрување на канализациските мрежи во општина Чаир

ЈП Водовод и Канализација – Скопје, продолжува со инвестицискиот процес за подобрување на канализациските мрежи во град Скопје, овојпат во општина Чаир, на улица Дижонска број 7. Инвестицијата се однесува на реконструкција на постоечката фекална канализација и поставување на новопроектирана. Новопроектираниот дел ќе се изведува на дел во должина од …

Повеќе »

Презентиран ГИС системот за општина Крива Паланка

Во Општина Крива Паланка, беше презентиран ГИС системот за општина Крива Паланка, во кој се интегрирани податоци од тековните процеси на општинската администрација и ресурсите со кои општината располага. На презентацијата присуствуваше и градоначалникот, Борјанчо Мицевски, кој во оваа прилика рече: ,, Паметен град или „смарт сити“ е концепт, кој …

Повеќе »

ВТОРА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА Е-ТРГОВИЈА: БИЗНИСМЕНИTE ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА НОВИТЕ ДИГИТАЛНИ ТРЕНДОВИ

Идниот петок (25 октомври) хотелот „Хилтон“ во Скопје ќе биде домаќин на Втората годишна конференција за е-трговија која оваа година се организира под мотото „Бизнис раст со е-трговија“, а во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија. И оваа година, Конференцијата ќе биде место каде мноштво на истакнати меѓународни и …

Повеќе »

ИКТ компаниите прават голем исчекор напред со приклучување кон професионалните пензиски шеми

Моќта и ефектите од работата на ИКТ секторот и компаниите во него сé повеќе расте и се зголемува. Како што се одвива дигитализацијата на македонските компании, така се зголемува и потребата од ИКТ компании, а тоа го следи и бројноста на истите. За растот на овој сектор зборуваат и бројките …

Повеќе »

А1 Македонија – домаќин на А1 Дигитална конференција 2019!

На тема „Дигитализирај го твојот бизнис: Обликувај ја иднината! Европските искуства во Македонија“, денес А1 Македонија беше домаќин на А1 Дигитална конференција 2019, на која бизнис-заедницата имаше можност да ги слушне најновите трендови во дигиталната индустрија и понудата на А1 во дигитални и ИКТ-решенија.  Со цел да биде вистински партнер …

Повеќе »

Објавен антологиски избор од младата македонска поезија во Словенија

Минативе денови во издание на Македонското културно друштво Македонија од Љубљана од печат излезе збирката (Не)пар / (Ne)par: Dvojezični izbor sveže makedonske literature, антологиски избор на младата македонска поезија. Во изборот се вклучени вкупно 22 песни заедно со био-библиографски белешки од македонските поети: Јосип Коцев, Маријана Јанческа, Снежана Стојчевска, Катерина …

Повеќе »

Во Шпанија нема африканска свинска чума, шпанското свинско месо е безбедно

 Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, денеска имаше работен состанок со амбасадорот на Шпанија во Република Северна Македонија, Емилијо Лорензо Сера. На состанокот, амбасадорот Лорензо Сера, даде цврсти гаранции дека врз основа на анализите од шпанските надлежни институции, не е утврдено присуство на вирусот африканска свинска чума во …

Повеќе »

Нова збирка книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од Васил Тоциновски

Деновиве во издание на „Академски печат“ од Скопје беше издадена збирката книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од проф. д-р Васил Тоциновски. Книгата содржи 70-на книжевни осврти, обраќања и говори кон поетски и прозни остварувања од македонски и балкански автори од повеќе генерации: Стефан Марковски, Горјан Петревски, Тамара Арсовска, Вера …

Повеќе »