НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Microsoft тестира звучен навигациски систем за слепи луѓе

Microsoft има создадено технологија која помага на лицата со хендикеп на видот, со помош на звучни известувања, пренесува BBC. Системот кој функционира со Windows Phonе, дава опис на правците со GPS податоци, навигациски софтвер, како и мрежа од предаватели, монтирани на различни места во градовите. Тој е тестиран при патување …

Повеќе »

Нов вирус ги напаѓа производите на Apple

Новиот вид вирус WireLurker кој беше идентификуван од страна на компанијата за сајбер безбедност Palo Alto Networks, докажа дека ги напаѓа производите на Apple. WireLurker е опасен и може да влезе преку различни апликации инфицирани со вируси. Добрата вест е дека засега податоци за настрадани корисници има само во Кина. Тоа …

Повеќе »

Google и LG склучија 10-годишен патент договор

Технолошките гиганти Google и LG ќе можат да ги користат слободно меѓусебно сите свои патенти. Тоа го предвидува патент крос-договорот за лиценца што двете компании го потпишаа за период од 10 години. Предмет на договорот се како сите постоечки објекти на интелектуална сопственост, така и патенти поврзани со идни производи. …

Повеќе »

Мобилната апликација на СЕИ Нет сега достапна и за корисниците на iPhone i iPad

Македонската берза ја пушти во употреба мобилната апликација на Системот за електронско известување од котирани акционерски друштва – СЕИ Нет наменета за корисници на уреди што работат на iOS платформата, т.е. на сите што користат iPhone i iPad. Корисниците на iOS платформата со инсталирањето на оваа апликација на СЕИ Нет …

Повеќе »

Владите бараат повеќе лични информации од Facebook

За цели 24% повеќе во првата половина на годината се зголемени барањата на Facebook за обезбедување на кориснички информации, упатени од владини институции, во споредба со истиот период на 2013 година, пишува BBC. Само за шест месеци се добиени во близина 35 000 илјади апликации за информации. Властите го засилуваат …

Повеќе »

ПРилика за сите на кои им се важни комуникациите!

Останаа уште неколку дена до одржувањето на 6. меѓународна конференција на Здружението за односи со јавност на Србија (ДСОЈ) под наслов „Комуникација на (с)цена“, која ќе се одржи овој викенд, на 7. и 8. ноември во „Звездара Театар“ во Белград. Целта на годинешната конференција „ПРилика“ е да понуди одговори на …

Повеќе »

Се движиш и ти се полни батеријата на телефонот

Ем практична, ем здрава – таква е најиновативната батерија за смартфон, која се полни преку движење од страна на сопственикот на телефонот. Таа се вика Ampy и ја претвора кинетичката енергија во електрична. „Се започна со едно разочарување, познато на сите – паметен телефон со слаба батерија”, објаснуваат програмерите на …

Повеќе »

Корисниците на Facebook ќе можат да влегуваат анонимно во мрежата на Tor

Корисниците на Facebook ќе можат директно анонимно да влегуваат во социјалната мрежа низ системот Tor. Пред време тоа исто можеше да се направи, но тогаш профилите излегуваа како пробиени и немаше пристап до нив, соопштува „BBC”. Во моментот Facebook е единствената голема интернет компанија која овозможи пристап преку Tor. Овој …

Повеќе »

140 тони суперкомпјутер ќе го предвидува времето во Велика Британија

Велика Британија планира да создаде 140-тони суперкомпјутер, кој прецизно ќе ги предвидува каприциозните временски услови на Островот, пишува Bloomberg. Машината е дело на Cray Inc и ќе чини 97 милиони фунти или 157 милиони долари и ќе биде 13 пати побрз од технологијата на IBM, користена од државната метеоролошка служба. …

Повеќе »