НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како ќе изгледа суперјахтата развиена од Хенрик Фискер?

Сигурно се прашувате како може да изгледа и со каков ентериер ќе биде суперјахтата со цена од 50 милиони долари, направена од Хенрик Фискер. Сега ќе ви дадеме одговор на ова прашање. Јахтата Fisker 50 е создадена во соработка со италијанскиот производител на чамци Benetti и е со должина од …

Повеќе »

Како вендинг машините ги препознаваат лажните монети?

Дали некогаш сте размислувале да измамите вендинг машина? Можно ли е една машина да поседува способност да разликува вистински од лажни монети? Се разбира. Тие се насекаде. Вендинг машините користат светлосни сензори со кои се мери проблемот. Еве како функционира системот.

Повеќе »

Нема кој не би го посакал новиот Huawei P9

Денес на ексклузивниот настан во Лондонскиот Battersea Evolution Center, беше лансиран долго очекуваниот Huawei P9 на бизнис корисниците. Создаден во соработка со Leica, со двојната камера на P9 тие поставија нови стандарди во однос на фотографијата кај паметните телефони. Huawei P9 е првиот паметен телефон кој соработува со светскиот култен …

Повеќе »

HP го пушта најтенкиот лаптоп во светот

Американската компанија HP создаде лаптоп, со кој ќе се обиде да го привлече вниманието на целиот свет. Најновиот лаптоп компјутер – Spectre 13, е дебел само 10,4 милиметри и се претпоставува дека е најтенкиот лаптоп некогаш создаден. Практично тој е потенок од MacBook на Apple и XPS 13 на Dell. …

Повеќе »

Околу 30 дипломирани инженери и архитекти, добија сертификат за завршен тренинг курс за Згради со енергија близу до нула – NZEB

Со овој сертификат, учесниците на курсот добиваат вештини во подрачјето на енергетската ефикасност и интегрирањето на обновливите извори на енергија во реновирање на постојните згради. На доделувањето на сертификатите, професор д.р Мери Цветковска од Градежниот факултет во Скопје, рече дека климатските промени предизвикани од енормни количества стакленички гасови, како и …

Повеќе »

Започна научната конференција „Зелен развој, инфаструктура и технологија“

Од 31.03. до 01.04 2016 година Скопје ќе биде домаќин на научната конференција „Зелен развој, инфаструктура и технологија“, посветена на животната средина. Конфренцијата ќе се одржи во амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот Факултет. На отворањето свое присуство и обраќање имаа: Коце Трајановски, градоначалник на Скопје, Соња Лепиткова, Државен секретар во Министерството за …

Повеќе »

ОТВОРЕНА НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА „ГРЕДИТ 2016 – ЗЕЛЕН РАЗВОЈ, ИНФРАСТРУКТУРА И ТЕХНОЛОГИЈА“

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска /31.03.2016 година/ присуствуваше и се обрати на меѓународната научна конференција „ГРЕДИТ 2016 – Зелен развој, инфраструктура и технологија“ којашто денеска и утре ќе се одржува на Технолошко-металуршкиот факултет. На оваа научна конференција учествуваат признати професори и научници од земјава и од странство, со …

Повеќе »

Научна конференција „Зелен развој, инфаструктура и технологија“

Во наредните два дена, Скопје ќе биде домаќин на научна конференција „Зелен развој, инфаструктура и технологија“, посветена на животната средина. Научната конфренција ќе се организира на 31.03. и 01.04 2016 година, во амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот Факултет во Скопје со почеток во 9 часот. На отворањето на конференцијата ќе се обратат:

Повеќе »

Најавен интерактивен форум за директната поврзаност на родовиот баланс со деловниот успех на ИКТ компаниите

Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) во соработка со  Програмата за зголемување на пазарната вработливост (IME) на Швајцарската агенција за развој и соработка, а имплементирана од Свисконтакт и Преда Плус на 7ми април во Скопје ќе организира интерактивен форум за  зголемување на конкурентноста, профитабилноста и одржливиот развој на …

Повеќе »