НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Врвниот експерт за мобилни технологии Томи Ахонен ќе зборува на Економскиот Самит во Скопје

Од 18 до 20 ноември ќе се одржи Македонскиот Економски Самит во Скопје кој во текот на трите програмски денови ќе претстави идеи и најдобри практики за тоа како да се подобри индустријата и деловниот сектор во Македонија. Организаторот на овој самит, Македонија2025, покани експерти од повеќе од 15 земји …

Повеќе »

SEDC прослави 5 години успешно работење!

Вчера, во присуство на голем број дипломирани и нови студенти, бизнис соработници, медиуми, координатори, тренери, партнери и поддржувачи на Академиите и Бизнис симулаторот, Seavus Едукативниот и Развоен Центар (SEDC) одбележа 5 години од своето успешно работење. Сосем очекувано за SEDC, вечерта помина во одлична атмосфера, супер забава и многу изненадувања …

Повеќе »

Проверете колку може да заработите со овие БЕСПЛАТНИ 50€ тргувајќи со цената на акциите на Alibaba на светската берза

FXLider, на сите читатели кои сакаат да го искусат тргувањето на берза, им дава 50€ за тргување на светската берза со цените на акциите на Alibaba на светската берза, единствена берза на која што можете да заработите и кога цената на акцијата паѓа и кога цената расте. Превземете ги Вашите …

Повеќе »

Колку се користат информатичко-комуникациските технологии во деловните субјекти

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2015 година, широкопојасен пристап на интернет (преку фиксна или мобилна конекција) имале 93.5% од деловните субјекти со десет или повеќе вработени. Пристап на интернет преку пренослив уред, употребувајќи мобилна телефонска мрежа (3G/4G) имале 59.1% од деловните субјекти. Ваков тип на мобилна поврзаност …

Повеќе »

5 стартапи кои може да ве направат милионери, ако сега започнете работа во нив

Работата во стартап секогаш носи ризик. Ако сепак се најдете доволно рано во вистинската компанија можете да се претворите во милионер. Изданието Business Insider состави листа, во чии екипи е добро да се придружите, ако сакате да репродуцирате значителни средства за 4 години. Вклучените компании се исклучително успешни – некои …

Повеќе »

Најуспешниот млад креативец на реномираниот маркетинг фестивал „Голден Драм“

Бранко Џалев е младиот креативец од Македонија кој годинава ја доби наградата за најдобро постер-решение на тема: „Зависност од мобилни телефони и социјални мрежи“. За најдоброто решение, Бранко доби платен авионски превоз до Порторож, хотелско сместување и целосна котизација за реномираниот фестивал „Голден Драм“. Конкурсот и наградата се партнерска идеја …

Повеќе »

Основачот на Twitter префрла 1/3 од компанијата на своите вработени

Џек Дорси, коосновач и извршен директор на социјалната мрежа Twitter, објави дека ќе пренесе една третина од своите акции на вработените на компанијата. Ова го прави 1% од акциите на Twitter, кои се во вредност од $ 197 милиони, пресметува BBC. Со објавување на Twitter, Дорси најавува дека целта е …

Повеќе »

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ ЈА ПРИЛИКАТА: Земете ги бесплатните 50€ и тргувајте со цената на акциите на Facebook на светската берза!

Цената на акциите на Facebook од почетокот на 2015-та па до сега пораснаа за 18.2% и према проценките на економистите сеуште ќе расте. Искористете го поволниот момент на пазарот и земете ги бесплатните 50€ за тргување со цената на акциите на Facebook на светската берза. Превземете ги Вашите 50€ за …

Повеќе »

Мајкрософт и ФИНКИ потпишаа договор за унапредување на вештините и продуктивноста на студентите

Денес во рамките на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) и официјално се означи почетокот на имплементацијата на програмата на Мајкрософт „Students & Teacher Advantage Program”. Со оваа програма, ФИНКИ на сите студенти и професори им обезбедува бесплатна верзија на Microsoft Office 365 ProPlus. Преку оваа програма сите …

Повеќе »