Breaking News

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шеста година по ред ОКТА додели стипендии за постдипломци на УКИМ

    Скопје, 06.12.2022 – Во рамките на програмата „Нова Генерација“, ОКТА и годинава , им додели стипендии на студенти на втор циклус студии во учебната 2022/2023 година од факултети на државниот Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Стипендистите беа избрани од страна на комисија составена од претставници на …

Повеќе »

Духовна академија „Св. Климент Охридски“ во Куманово

Фондацијата за култура и спорт вечерва, во Занаетчискиот дом организира духовна академија во чест на Свети Климетн Охридски, информираа денеска од Фондацијата. – Вечерва со почеток во 19:00 часот во просториите на Занаетчиски дом – Куманово, во организација на Фондација за култура и спорт, а под покровителство на градоначалникот и …

Повеќе »

Конференција: „Интензивирана соработка: Обновениот Берлински процес и иднината на регионалната соработка во Југоисточна Европа“

Фондацијата Фридрих Еберт во соработка со Амбсадата на Сојузна Република Германија во Северна Македонија, денеска во хотел „Александар Палас“ ќе одржи конференција на тема „Интензивирана соработка: Обновениот Берлински процес и иднината на регионалната соработка во Југоисточна Европа“ на која е предвидено да се обратат министри од земјата и регионот, координатори, …

Повеќе »

Јавна дебата за младинската невработеност

Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП), во рамки на европскиот Проект „Што сакаат младите – Професиите на иднината бараат знаења и вештини денес“, денеска организира втора јавна дебата за подигнување на јавната свест за проблемот со младинска невработеност, сензибилизација на темата и поголема мобилизација на сите заинтересирани страни. …

Повеќе »

Јавна дискусија „Волонтирање на фестивали vs. волонтирање во заедницата“ во Битола

По повод 5-ти Декември – Меѓународниот ден на волонтерите, Младинскиот културен центар во Битола организира јавна дискусија „Волонтирање на фестивали vs. волонтирање во заедницата“. Како што најавија организаторите, целта на дискусијата е да се разговара за предизвиците и трендот на младите да волонтираат на фестивали и да се дискутираат различните …

Повеќе »

Образовен асистент поддршка за учениците со попреченост

Исклучителен е напредокот на мојата Вики откако работи со образовен асистент, вели Дарка Трајковиќ (70), баба на ученичка во средното училиште „Киро Бурназ“ Куманово. Ученичката Викторија Трајковиќ е втора година во насоката пекар во Државното средно училиште, Регионален центар за стручно образование и обука „Киро Бурназ“. Во домот во кумановското …

Повеќе »

Отворен ден на УКИМ

На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје денеска во 10:00 часот и во 12:00 часот, со физичко присуство на секој од факултетите, ќе се одржи „Отворен ден на УКИМ“. Како што информираат од УКИМ, на Отворениот ден ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите и центрите …

Повеќе »

Се отвори ФабЛаб СКОПЈЕ на Машински Факултет – место каде вашите идеи добиваат форма!

На Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на ден 01.12.2022 се отвори лабораторијата за дигитална фабрикација и производство – ФабЛаб СКОПЈЕ, каде младите ќе имаат можност да учат, соработуваат и да ги произведуваат своите идеи. ФабЛаб СКОПЈЕ е воспоставена од страна на Центарот за истражувања, развој …

Повеќе »

На Машински факултет официјално отворена „ФабЛаб Скопје“

На Машински факултет денеска официјално беше отворена „ФабЛаб Скопје“, платформа што ќе ги доближи технологиите на производство и до учениците од средните училишта, а не само до студентите од техничките факултети. Се очекува таа да има голем ефект врз младата популација, како место каде што ќе може да се изрази …

Повеќе »

СМС одбележува 30 години постоење

Во време на пораст на социјалните мрежи и апликациите за пораки како што се „Ватс-ап“, „Месинџер“ и „Телеграм“ – СМС-пораките, се чини, се во пад… Но, и по 30 години, сѐ уште не исчезнале како опција на мобилните телефони. Првата СМС-порака во историјата, пренесена преку операторот „Водафон“ на 3 декември …

Повеќе »