НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мобилни апликации креирани од студенти ќе ни го олеснат современиот живот

Повеќе од јасно е дека современиот професионален и социјален живот подразбира употреба на иновативни технолошки пронајдоци, апликации и решенија кои комуникацијата, логистиката и делување го прават поефикасно и поедноставно во комплексното секојдневие на модерниот човек. Во светот постојат бројни примери на млади пронаоѓачи со чии иновативни пронајдоци секојдневно финкционираме и …

Повеќе »

Самоуправувачките автомобили на Google се подготвени за искушенија во реални услови (Видео)

Презентираните автомобили на крајот на минатата година се подготвени за искушенија во реални услови. Погледнете како изгледа едно кратко возење со овие возила:

Повеќе »

Facebook со нов сервис ќе ја менува целата индустрија

Вчера наутро Facebook ја претстави својата нова услуга за која одамна се ширеа гласини. Социјалната платформа ќе им овозможува на издавачите да објавуваат статии директно во апликацијата на социјалната мрежа за iOS. Тоа е значаен момент за издавачката дејност и би можел целосно да ја промени играта и да ја промени …

Повеќе »

Повеќе од 20 предлози се натпреваруваа за најдобрата Златен Даб апликација

Само за месец и половина, на отворениот конкурс за изработка на Златен даб апликација пристигнаа повеќе од дваесет предлози. Побарано беше специјализираната Златен даб апликација да биде наменета за паметни телефони и таблети и да најде примена во секојдневието, да се истакнува со дизајнот, достапноста, брзината како и функционалноста. Победникот, …

Повеќе »

Македонски Телеком задржува пазарен удел од 63%

Следната анализа се однесува на неревидираните неконсолидирани (самостојни) финансиски извештаи на Македонски Телеком АД – Скопје за периодот 01.01.2015 – 31.03.2015, подготвени во согласност со Меѓународните стандарди за финансиско известување (МСФИ) објави македонската берза. Заради цели на споредба, ставките од претходниот период се конзистентни со презентацијата за тековниот период. I …

Повеќе »

Samsung го започна најголемиот проект во историјата

Јужнокорејскиот ИТ гигант Samsung Electronics ја започна изградбата на новиот погон за производство на микропроцесори во вредност од 14,4 милијарди долари. Производството во новата моќ на компанијата во градот Пхјонтхек, на 70 километри од Сеул, треба да започне во првата половина на 2017 година. Фабриката е најголем инвестициски проект во …

Повеќе »

Првата македонска апликација за повикување на такси, CLAXI отсега и во Велес

Првата мобилната апликација за повикување на такси, CLAXI, веќе подолго време одлично функционира во најголемите македонски градови Скопје и Битола, а на ваше барање отсега и во Велес. Велешани ќе имаат одлична можност да ги користат поволностите на оваа апликација со едноставен клик. За прв пат во Македонија не ви …

Повеќе »

Отворен конкурс на компанијата „Еуролинк осигурување“ – 3000 евра за авторот на најдобрата демо мобилна апликација

Најдобрата демо мобилна апликација ќе биде наградена со парична награда од 3000 евра во денарска противвредност за нејзина понатамошна доработка, функционалност и пуштање во употреба. Освен парична награда, за победникот следува и договор за префрлање на авторските права на наградената апликација и маркетингшка промоција на апликацијата од страна на „Еуролинк …

Повеќе »

Со часовникот на Apple клиентите на Porsche можат да го контролираат својот автомобил

Porsche е еден од првите производители во светот кој понуди можност автомобилот да се поврзе со новиот часовник на Apple. Како резултат на тоа, возачите може сега да пристапат до нивниот Porsche автомобили преку функцијата Car Connect, без притоа да го користат нивниот iPhone, што е многу попрактично. Сепак, паметните …

Повеќе »